9 yazar ve yöneticimizin tutuklanmasının ardından dün de çok sayıda okurumuz, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gazeteci-yazar ve aydınların destek ziyaretleri devam etti. “Cumhuriyet için nöbetteyiz. Özgür basın susturulamaz” mesajlarını yineleyen çok sayıda kişi ve kurum “Bizler Cumhuriyet gazetesine ve Cumhuriyet değerlerine sonuna kadar sahip çıkacağız” dediler.

Şişli’deki gazetemizin binası önünde dün CHP Maltepe ve Sultangazi ilçe örgütlerinden gelen çok sayıda partili destek nöbeti tuttu. Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyona tepki göstermek amacıyla gazete binasına gelen partililer saz çalıp türkü söyledi. Aralarında CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş, Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık, Türkiye Yayıncılar Birliği 2. Başkanı Fahri Aral, CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan, CHP Sultangazi İlçe Başkanı Mustafa Tiryakioğlu, CHP Sultangazi Kadın Kolu Başkanı Lütfiye Çan, CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan, CHP Kadıköy Kadın Kolları Başkanı Canan Murtezaoğlu ile CHP Kadıköy İlçe örgütü kadın kolları üyeleri, Maltepe Belediyesi CHP Meclis üyeleri, sanatçı Erkan Özbey’in de bulunduğu çok sayıda kişi de destek ziyaretinde bulundu. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç ve yazarımız Ayşe Yıldırım ile görüşen gruplar “Cumhuriyet’in yanındayız” mesajını yinelediler.

Hesaplaşmak istiyorlar

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş:

Cumhuriyet gazetesi yazarlarının tutuklanmasına gerekçe olarak delillere baktığımda, 20 yıllık gazetecilik hayatımda böyle dehşetengiz tabloya rastlamadım. Tek dertleri 17-25 yolsuzluk ve hırsızlık soruşturmalarını bu toplumun hafızasından silmek. Dünyanın hiçbir yerinde bir gazetecinin yazdığı yazı başka bir gazeteci hakkında delil teşkil etmez. Adı üstünde Cumhuriyetin adını taşıyor. Bugün Cumhuriyet gazetesiyle hesaplaşmaya çalışanların aslında Cumhuriyetle hesaplaşmak istediklerinin farkındayız. Tek bir muhalif ses bırakmak istemiyorlar. Başkanlık sistemine karşın açık ve net bir tavır alan Cumhuriyet gazetesini susturmalarının nedeni budur. Cumhuriyet değerlerine sonuna kadar sahip çıkarak bu içi boş dosyayı kamuoyuna anlatacağız.

CHP Sultangazi İlçe Başkanı Mustafa Tirekoğlu:

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Cumhuriyet’e, onun ilkelerine, laikliğe, demokrasiye sahip çıkacağız. Yapılan ne olursa olsun bunun önüne hep birlikte geçeceğiz.

TGC Başkanı Turgay Olcayto:

Türkiye’nin en köklü gazetelerinden biri Cumhuriyet. Cumhuriyet’e yapılan bu baskı ve zulüm, aslında bütün basına bir gözdağıdır. Bütün basına derken, tabii ayakta kalan 6 gazeteyi ve görsel iletişim organlarını kastediyorum. Yoksa Türkiye’de bugün halkın haber alma ve bilgilenme hakkı tamamen tıkanmış durumda. Nereye kadar gidecekler bekliyoruz, göreceğiz. Ama biz hem TGC olarak hem bizimle omuz omuza olan bir iki meslek örgütüyle sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Cumhuriyet çınarı

Milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının yanı sıra 82 yaşındaki Cumhuriyetçi Nurcan Teyze ve OHAL KHK’si ile ihraç edilmiş Eğitim Sen’li akademisyenler, gazetemiz çalışanlarının yanında olacaklarını ileterek destek verdi. Ankara büromuza destek ziyaretine gelen Nurcan Ersoy, gazetemizde yaşanılanlar için üzüntü duyduğunu belirtti.

Ersoy, 1934 doğumlu, emekli öğretmen. Gazetemize gelmek isteyince oğlunun getirdiğini söyleyen Ersoy, “Artık şikâyet edecek makam kalmadı, Allah’a şikâyet ediyorum, çünkü başka makam yok, kime şikâyet edeyim” ifadelerini kullandı. Gazetemizin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ü görünce “Çok şaşırdım, heyecanlandım” diyen Ersoy, çalışanlarımızla sohbet etti, ardından Cumhuriyet Yayınları’ndan da onlarca kitap alarak okullara gönderilmek üzere gençlere ve çocuklara bağışladı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte çıkan KHK’lerde ihraç edilen Eğitim Sen üyesi akademisyenler, “Bugün benzer baskıyla karşı karşıya olan Cumhuriyet’le dayanışma içinde olduğumuzu bildirmek için buradayız” dedi.

KHK ile atılan Eğitim Sen üyesi muhalif akademisyenlerin de, Cumhuriyet’in de FETÖ ile asla ilişkilendirilemeyeceğini vurgulayan akademisyenler, “15 Temmuz darbe girişimini ‘Allah’ın lütfu’ olarak görenlerin bir yandan Eğitim Sen üyesi muhalif akademisyenleri bir yandan da yıllarca Fethullahçı çete ile mücademe etmiş Cumhuriyet’i FETÖ çuvalına doldurma çabaları ülkemizi karanlığa sürüklemektedir” ifadelerini kullandı. Herkesi ‘terörist’ olarak gören iktidara tahammüllerinin kalmadığını belirten akademisyenler; insan, toplum, doğa yararına üniversite, demıkratik bir ülke ve eşit, özgür bir yaşam için mücadele edeceklerini söyledi. CHP Denizli milletvekili Kazım Arslan, CHP milletvekili adayı Selma Rijen ve ÖDP Çankaya İlçe Yönetimi gazetemize gelerek destek ve dayanışma duygularını iletti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr