Harp Akademileri’nde daha önce yapılan bir çalışmaya göre Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerinde getirilen kısıtlama ve kuvvet komutanlıklarının ayrı birime bağlanması “emir komuta birliği” ilkesini bozuyor.

AKP’nin kuvvet komutanlıklarını Milli Savunma Bakanlığı’na bağlayan ve Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerini tırpanlayan kanun hükmünde kararname çıkarmasının ardından TSK’de olası komuta sorunları tartışılıyor. AKP’nin yaptığı düzenlemenin modern orduların harp prensipleri olarak küçük yorum farklarıyla uyguladıkları kurallara dahi meydan okuduğu savunuluyor. Carl Von Clausewitz’in 1800’lü yılların başından başlayarak yazdığı “Savaş Üzerine” adlı eseriyle temellerini attığı kabul edilen harp prensipleri küçük yorum farklarıyla halen uygulanıyor. Kapatılan Harp Akademileri’nden iki kurmay subayın yaptığı çalışmalarda İngiltere, Avustralya, Hindistan, ABD, İsrail, Rusya ve Çin’in harp prensipleri anlayışları tablo olarak verildi. ABD ordusunun yanı sıra TSK’nin de temel aldığı harp prensipleri “Hedef, Taarruz, Teksif (siklet merkezi, yoğunlaşma), Kuvvet Tasarrufu, Manevra, Emir Komuta Birliği, Baskın ve Sadelik) olarak sıralanıyor. Türkiye’nin bu prensiplere özellikle “İç güvenlik harekâtı” sırasında “Moral” unsurunu da eklediğine dikkat çekiliyor.

Farklı partiden olursa?

AKP’nin son düzenlemelerinin ise emir komuta birliği prensibini ortadan kaldırdığına dikkat çekiliyor. Askeri kaynaklar, emir komuta birliğinde yaşanabilecek küçük bir zafiyetin en küçük askeri operasyonlarda onarılamayacak sorunlara neden olacağına dikkat çekiyor. Kaynaklar, “Cumhurbaşkanı, Başbakan alt birlik komutanlarına emir verebilecek. Şu anki yapıya bakılırsa; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milli Savunma Bakanı aynı partiden. Ancak Türkiye bakanın, başbakanın ve cumhurbaşkanının farklı partilerden olduğu dönemleri yaşadı. Herkes bir emir verirse, Genelkurmay Başkanı ne yapacak? Terfisinin siyasi otoritenin elinde olduğunu düşünen general, kimin emrini dikkate alır? Bu düzenleme TSK’yi ordu olmaktan çıkarabilir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr