Genelkurmay Başkanlığı, 13 Mayıs 2016 tarihinde, Hakkari Çukurca'da düşen helikopter ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Bir helikopterin, terörist unsurların yerden açtığı ateş sonucu muhtemelen yerden havaya atılan ve cinsi henüz belirlenemeyen, füze olabileceği değerlendirilen bir hava savunma silahı ile vurularak düşürülmüş olabileceği kanaatine varılmıştır" denildi.

"BAŞKA BİR GÖREV İÇİN BÖLGEDE BULUNAN 2 HELİKOPTER, ÇATIŞMA BÖLGESİNE SEVK EDİLMİŞTİR"

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle; "13 Mayıs 2016 tarihinde, Hakkâri ili Çukurca/Çığlı 2136 Rakımlı Tepe Üs Bölgesine bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi maksadıyla; Saldırı esnasında başka bir bölgede görev yapmakta olan Hava Kuvvetlerine ait iki adet F-16 uçağı çatışma bölgesine sevk edilmiş, görülen ve bilinen hedefler ateş altına alınmış, İnsansız Hava Araçları ve takviye birlikler bölgeye gönderilmiş, Başka bir görevin icrası için bölgede bulunan iki taarruz helikopteri, birliklerimize ateş desteği sağlamak maksadıyla çatışma bölgesine sevk edilmiştir.

"FÜZE İLE VURULARAK DÜŞÜRÜLMÜŞ OLABİLECEĞİ KANTİNE VARILMIŞTIR"

Helikopterler görevlerini icra ederken; bir helikopterin, terörist unsurların yerden açtığı ateş sonucu muhtemelen yerden havaya atılan ve cinsi henüz belirlenemeyen, füze olabileceği değerlendirilen bir hava savunma silahı ile vurularak düşürülmüş olabileceği kanaatine varılmıştır. Meydana gelen olayla ilgili ayrıntılı inceleme ve tetkik faaliyetine uluslararası sertifikasyona sahip yetkili mercilerce devam edilmektedir.

'TEKNİK ARIZA' DENMİŞTİ

Olayın yaşandığı gün Genelkurmay'dan yapılan açıklamada helikopterin teknik arıza sonucu düştüğü açıklanmış, ancak ardından sosyal medyada paylaşılan bir videoda PKK'lilerin omuzdan ateşlenen bir güdümlü füzeyle bir helikopteri düşürdüğü görülmüştü.



Kaynak: Cumhuriyet.com.tr