ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump’ın yardımcılarından biri, yasadışı olarak ülkede yaşayan 11 milyon göçmenin sınır dışı edilmesi planının gözden geçirildiğini belirterek Trump’ın bu konudaki sert tutumunda değişiklik olabileceğinin ipucunu verdi.

Trump, ABD’nin göçmen politikasını sertleştirmeye oldukça kararlı olduğunu ifade etmiş ve bu konuyu kampanyasının merkezine oturtmuştu. Çok sayıda göçmeni sınır dışı etmek ve ABD ve Meksika arasına duvar örmek gibi sözler veren Trump’ın önerileri, eleştirmenler tarafından "insanlık dışı, yüksek maliyetli ve gerçekleşmesi imkansız" bulunmuştu.

ABD'de 8 Kasım 2016’da gerçekleşecek seçimler için yapılan kamuoyu yoklamalarında Demokrat Hillary Clinton’ı takip eden New Yorklu iş adamı, ona destek veren seçmen sınıfını beyaz işçi kesiminin ötesine geçirmek için son günlerde siyahi ve Hispanik seçmenlere de ulaşmaya çalışıyor.

Yeni kampanya yöneticisi: Trump, daha adil ve insani bir tutum alacak

Trump'ın yeni kampanya yöneticisi Kellyanne Conway, pazar günü CNN International'a verdiği demeçte Trump’ın ülkenin sınırlarında yasadışı bir şekilde yaşayan kişilere karşı “adil ve insani” bir tutumla yaklaşacağını açıklayarak “Yasaların düzgün bir şekilde yürürlükte olmasını, iş arayan Amerikalılara karşı saygılı olunmasını ve ülkemizde bizimle yaşayanlara karşı adil ve insanı bir şekilde yaklaşmamızı destekliyor” ifadelerini kullandı.

Conway, Trump’ın planlarının, daha önce sözünü verdiği, zorla sınır dışı politikasını içerip içermediği sorusuna ise “Daha sonra kararlaştırılacak.” cevabını verdi. Trump’ın yakın dostu Cumhuriyetçi Senatör Jeff Sessions ise CBS’in “Face the Nation” programına, Trump’ın seçimlerde başarılı olursa, sınır dışı planlarını nasıl gerçekleştireceği üzerinde çalıştığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan senatör, “Onu nasıl yapması gerektiği ile uğraşıyor. Burada yasadışı bir şekilde bulunan insanlar, ülkemize kanunlarımıza aykırı olarak geldiler ve dolayısıyla çıkarılmakla karşı karşıyalar. Bu gerçeğin kendisi. O da bunun üstünde çalışıyor” dedi.

Trump’ın muhalefet tarafından eleştirildiği başka bir noktaysa öncelikle ülkeye girmeye çalışan Müslümanlar’ın tamamına karşı kapıları kapamayı, daha sonra da sadece “kanıtlanmış bir terör geçmişi” olan ülkelerin vatandaşları olan Müslümanlar’a karşı bunu uygulamayı önermesiydi.

Clinton, Trump’ı bölücü olmakla suçlamış ve yasadışı yollarla yaşayan göçmenlere vatandaşlık kazanmaları için bir yol sunacağını söylemişti. Eski Dışişleri Bakanı, IŞİD gibi militan grupların insanları toplamak için Trump’ın Müslümanlar’a karşı yaptığı tekliflerini kullanmaya başladığını belirtti.

Kampanyada değişiklik

Conway’in yorumları, Trump’ın geçen hafta kampanyasında değişiklikler olacağını açıklamasını takiben geldi. Trump danışman Conway’i, seçim kampanyası yöneticisi ve Breitbart News sitesinin başı Stephen Bannon’ı kampanyanın baş yöneticisi yaptı. Trump, cuma günü, kampanya başkanı Paul Manafort’un istifasını açıklamıştı.

Kampanyanın yeni lider kadrosu, sert muhafazakar Bannon’u ve Trump’ın kadın ve bağımsız seçmenler arasında popülaritesini arttırmaya çalışan Conway’i içeriyor.

Yapılan ulusal anketlerde Trump’ın seçmenler arasındaki destek düzeyinde büyük bir düşüş olduğu ve Pennsylvania ve New Hampshire gibi merkezi eyaletlerde Clinton’ın gittikçe daha da açılan bir farkla önde olduğu görüldü.

Yayınlanan bir Reuters/Ipsos anketi, Clinton’ın yüzde 42’ye yüzde 34 sonuçlarıyla, yüzde sekiz puanlık bir farkla önde olduğunu gösterdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr