ABD’yi 8 Kasım’daki başkanlık seçiminin heyecanı sararken, Cumhuriyetçi Parti’nin kampanyası altüst olmuş vaziyette. Daha önce İslam karşıtı, ırkçı ve cinsiyetçi açıklamalarıyla popülist bir dalga yakalayan Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, önceki gün kadınlara yönelik sözlü cinsel saldırı olarak yorumlanan bir videosunun ortaya çıkmasıyla ilk kez gerçekten zor duruma düştü. Kendi partisinin en önde gelen isimlerinin “adaylıktan çekil” baskısıyla karşılaşan Trump, yarışa devam edeceğini duyurdu. Lakin Demokrat rakibi Hillary Clinton’la ilkini açık ara kaybettiği TV düellosunun dün ikincisine çıkması öncesi Trump’ın başka cinsiyetçi yorumlarda bulunduğu yeni kayıtlar yayımlandı.

‘Pence gelsin’

Cumhuriyetçi Parti’nin ABD Kongresi’ndeki tüm kadın üyeleri Trump’ı kınamakta sözbirliği ederken, erkek üyelerinin çoğu da kadınlara katıldı. Partinin en önde gelen ismi ve 2008’deki başkan adayı olan Arizona Senatörü John McCain, Trump’a desteğini geri çektiğini ve oy vermeyeceğini açıkladı. Güney Dakota Senatörü John Thune ve Utah Senatörü Mike Lee, Trump’ın çekilmesini ve Clinton’ı yenebilecek bir aday belirlenmesini talep etti. Nebraska Senatörü Ben Sasse ile New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, Trump’ın yerine başkan yardımcısı adayı olan Indiana Valisi Mike Pence’in gelmesi çağrısı yaptı. “Bir koca ve bir baba olarak Trump’ın sözlerinden alındığını”, “bunların savunulamayacağını” duyuran Pence de Trump adına katılacağı bir parti toplantısını iptal etti.

Eski Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush’un ulusal güvenlik danışmanı ve dışişleri bakanlığını yapmış kadın siyasetçi Condoleezza Rice “Yeter artık, Trump gibi biri başkan olmamalı” çıkışını yaptı. Şimdiki Demokrat Başkan Barack Obama’nın yardımcısı Joe Biden “Sözleri alçaltıcı. Bu tür bir davranış gücün kötüye kullanımıdır. Müstehcen değil, cinsel saldırıdır” dedi. Büyük tepki üzerine önceki gün “Hatalıydım, özür diliyorum, bu ben değilim” demek zorunda kalan Trump ise çekilmesine yönelik baskılara kulak asmadı.

‘Çekilmem sıfır ihtimal’

Wall Street Journal gazetesine “Çekilmem sıfır ihtimal. Hiçbir zaman, asla vazgeçmem” diyen Cumhuriyetçi aday, hatta ikinci TV düellosunda Demokrat rakibesi Hillary Clinton’a eski başkan kocası Bill Clinton’ın evlilik dışı ilişkileri üzerinden saldıracağını söyledi. “Politico” haber sitesi, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelenlerinin Trump’ın yerine başka bir aday geçirme olanaklarını araştırdığını duyurdu. Ama Cumhuriyetçi Ulusal Kongre’nin 2472 delegeyi tekrar toplayıp yeniden adaylık oylaması yaptırması ve istediği sonucu alması zor gözüküyor.

Ölmesi mi lazım?

Bunun dışında Trump’ın ya kendiliğinden çekilmesi ya da ölmesi yahut “başka bir durum” olması gerekiyor. Üçüncü şıkla adayın kendi çekilme kararını bile alamayacak bir sağlık durumunda olması ima ediliyor. Parti kurallarının değiştirilmesi halinde bile yürürlüğe girmesi 1 ay gerektiriyor. Bu da başkanlık seçiminden birkaç gün öncesine denk geliyor. Üçüncü şıktaki muğlaklıktan yararlanıp Trump’ı suç, ihanet, parti kurallarını çiğnemekle itham edip devre dışı bırakmayı önerenler de var. Ama Politico’nun dün yayımladığı anket, Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 74’ünün partinin Trump’ı desteklemeye devam etmesini istediğini gösterdi.

Radyo sohbetleri de yayımlandı

CNN kanalı ile Washington Post gazetesi dün de Donald Trump’ın Howard Stern’in radyo şovlarında yaptığı sohbetlerin kayıtlarını yayımladı. Trump’ın bunlar içinden şimşekleri en çok çeken açıklamaları şimdi 34 yaşında olan kızı Ivanka ile ilgili. 12 yıl önceki bir sohbette kızının çok güzel olduğunu söyleyen Trump, Stern’in Ivanka’yı hem “cinsel ilişki” de hem de “ateşli kadın” anlamına gelen bir kelimeyle nitelemesi üzerine “Evet, öyle” yanıtını veriyor. 10 yıl önceki bir sohbette Stern’in o dönemde 24 yaşında olan Ivanka’nın göğüs büyütme ameliyatı olup olmadığını sorması ve eskisinden daha dik ve yuvarlak gözüktüğünü söylemesi üzerine Trump “Onunkiler hep dik ve yuvarlaktı” diyor. “24 yaşındakilerle cinsel ilişkide sakınca görmediğinden, kadının yaşı 35’e gelince hesabı ödeyip gitme vaktinin geldiğinden” söz eden Trump, Prenses Diana gibi eşi de araba kazası geçirse ve engelli olsa onunla kalıp kalmayacağına dair spekülasyon yapıyor ve “Böyle bir durumda göğüsler nasıl gözüküyor acaba” diye soruyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr