Suriye’de İdlib vilayetinin Han Şeyhun bölgesinde kimyasal silahtan ölenlerin sayısının en az 86’yı bulduğu ileri sürülürken Esad yönetimini suçlayan ABD ile cihatçıları suçlayan Rusya arasındaki gerilim tavan yaptı. BM Güvenlik Konseyi’nde Fransa, ABD, Britanya’nın sunduğu tasarıyı Rusya’nın vetoyla tehdit etmesi üzerine dün ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye askeri harekât düzenlemeyi düşündüğünü belirtti. Savunma Bakanı James Mattis de Suriye’ye yönelik bir dizi askeri seçeneği Trump’a sundu. Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le ilk kez görüşmeye giderken gazetecilere “Suriye’de olan en korkunç suçlardan biri, insanlık ayıbı. Orada Esad olduğuna ve sanırım işleri yönettiğine göre, bence bir şey yapılmalı” dedi.

CNN, Trump’ın, Kongre’nin bazı üyelerine, Suriye’ye askeri harekâtı değerlendirdiğini, kesin kararını vermediğini, ama Mattis’le olası seçenekleri görüştüğünü söylediğini aktardı. Ardından Trump’ın talebi üzerine Pentagon’un sunduğu seçenekler arasında Suriye hava kuvvetlerinin uçamaz hale getirilmesinin de yer aldığı sızdı. Mattis’in Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’la yoğun iletişim halinde olduğu belirtildi. IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü ABD’li albay Joseph Scrocca, Suriye’deki ABD askerlerine misillemeye karşı komutanların koruma tedbirlerini gözden geçirdiğini söyledi. Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la telefon görüşüp havaalanında Çin liderini karşılayan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, gazetecilere “Esad’ın sorumlu olduğundan şüphe yok. Rusya desteğini gözden geçirsin. Uygun yanıtı değerlendiriyoruz. Esad’ın geleceği belirsiz, gelecekte Suriye halkını yönetecek bir rolü olacağa benzemiyor” dedi.

Erdoğan: Lafta kalmasın

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da TV mülakatında Trump’ın Suriye’ye askeri müdahale hazırlığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Teşekkür ederim, ama lafta kalmasın. Hakikaten icraat ortaya konuluyorsa biz de Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. ABD başta olmak üzere tüm koalisyon biraraya gelelim.”

Rusya: Soruşturulsun

Erdoğan “Putin’le de konuştum. 3 gün geçmesine rağmen bu işin arkasında Esed var mı yok mu anlamıyorsa buna üzülürüz” diye ekledi. Türkiye ayrıca İdlib’deki kimyasal ölümlerle ilgili BM’ye gönderdiği mektupta Esad’ı sorumlu tuttu.

Rusya Devlet Başkanı Putin dün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda konuşurken “Tam kapsamlı ve tarafsız bir uluslararası soruşturma yürütülmeden bir kişiye yönelik temelsiz suçlamalarda bulunmak kabul edilemez” çıkışını yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Şam’ın İdlib’de hiçbir şekilde kimyasal silah kullanmadığında ısrarcı olduklarını belirtip BM soruşturması istedi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ABD’nin suçlamasının “tarafsız enformasyon ve kanıtlara dayanmadığını” söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr