ABD Başkanı Donld Trump yönetimi, aralarında, "ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delmek, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamaları" ile New York'ta, 75 yıl hapis istemiyle tutuklu olarak yargılanan Rıza Sarraf'ın davasının savcısı olarak ünlenen Preet Bharara dahil 46 savcının istifasını istedi.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN'de katlıdığı programda Trump'ın Sarraf'ı tutuklatan savcı Bharara'nın istifasını istemesi hakkında konuştu. Çavuşoğlu, "Bharara FETÖ'nün kontrolünde olan bir savcıdır" dedi. 

"FETÖ'nün kontrolünde olan ve onlarla sürekli görüşen bir savcıdır. Türkiye'de hükümet tüm savcılar değiştireceğim, istifa etsin dese kıyamet kopar. Ama Amerika'da sistem böyle. Başka ülkelerde kral atıyor ama sorun yok" diyen Çavuşoğlu, "Sadece Bharara değil, 46 savcının istifasını istemişler. Tamamen politize olmuş bir savcıdır Bharara" 

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA 

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer'ın, 'ABD'de derin devlet var' yönündeki açıklamalarının ardından, Adalet Bakanı Jeff Sessions, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından atanan 46 başsavcının istifalarını istedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen "Beyaz Saray, Başkan Trump'ın kuyusunu kazmaya çalışan bir derin devlet olduğuna inanıyor mu?" sorusuna verdiği yanıtta, "Bir partinin 8 yıl boyunca görevde olduğunu ve hala geçen yönetimin atadığı kişilerin işbaşında olduğunu göz önüne alırsanız buna kuşku yok. Sekiz yıl boyunca hükümete sızan insanlar olduğu sürpriz olarak görülmemeli. Bunlar hala önceki yönetimin gündemini savunmaya devam ediyorlar" dedi.

'Böyle bir sorumlulukları yok'

Spicer, "Peki bu kişileri CIA ya da DNI (Director of National Intelligence) soruşturup işten attıracak mı?" sorusuna da, CIA ve DNI çalışanlarının böyle bir sorumluluk ve yükümlülükleri olmadığı karşılığını verdi.

Trump'ın haberi yok

Spicer, ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından kısa bir süre sonra istifa etmesini istediği Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in Türkiye için lobi faaliyetleri yürüttüğü iddialarından Başkan Trump'ın haberi olmadığını da belirtti.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr