ABD Başkanı Donald Trump, seçimlerden önce vaatleri arasında yer alan Meksika sınırına örülecek duvarla ilgili emri imzaladı.

Donald Trump duvarın parasını Meksika'ya ödeteceğini açıklamış, Meksika ise bunu kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, "Duvarın örülmesi vaadden fazlası. Sınırımızı korumak için atılması gereken sağduyulu bir ilk adım" şeklinde konuştu.

7 ÜLKEYE VİZE SINIRLAMASINA HAZIRLANIYOR

Habere göre, bu kararnameler arasında mültecilerin kabulünün geçici olarak durdurulması ve Orta Doğu ve Afrika'daki yedi ülkenin vatandaşlarına verilen vizelerin geçerliliğinin askıya alınması da yer alıyor.

Reuters'ın konuyla ilgili bilgi sahibi olan Kongre danışmanları ve göç uzmanlarına dayandırdığı haberinde, vatandaşlarına verilen vizelerin askıya alınacağı ülkeler Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen olarak sıralandı.Ajansa konuşan kaynaklar, Trump'ın Çarşamba günü imzalaması beklenen ilk kararnamede sınır güvenliğini artırıcı bir dizi önlem olacağını söyledi. Kaynaklara göre, Trump'ın mültecilerin girişini sınırlayan düzenlemelere ise haftasonuna kadar imza atması bekleniyor.


Ülkeye girişleri sınırlamak başkanın yetkisinde


Söz konusu düzenlemelerin, ABD'ye bir süredir daha fazla Suriyeli göçmen kabul etmesi çağrısı yapan insani yardım kuruluşlarının tepkisini çekeceği belirtiliyor.


Eski Başkan Barack Obama döneminde ABD Vatandaşlık ve Göç Hizmetleri'ne danışmanlık yapan hukuk profesörü Stephen Legomsky Reuters'a yaptığı değerlendirmede, yönetimin kamuoyunun çıkarına uygun olduğuna kanaat getirmesi halinde, başkanın mültecilerin kabulüne ve belirli ülke vatandaşlarına verilecek vizelere sınırlama getirme yetkisi olduğuna dikkat çekti.

Trump, seçim kampanyası sırasında Müslümanların ABD'ye girişini engelleyeceğini ve ABD'deki Müslümanların kayıt altına alınacağını söylemişti.ABD Başkanı, ayrıca kaçak göçmen girişini engellemek için ABD-Meksika sınırına duvar öreceğini ve ülkede yasadışı bulunan kişilerin sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Meksika'dan ABD'ye ‘duvar’ tepkisi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr