Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TRT Türk’te Osman Yüksel Serdengeçti’nin Türkiye Cumhuriyeti ve devrimlerinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret konuşmasına yer verilen belgesele izin verdiği gerekçesiyle TRT Denetmeni İlyas Aksoy hakkında dava açtı. İddianamede, sanık Aksoy’un Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’a muhalefetten bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

TRT Türk kanalında 10 Temmuz 2015 Cuma günü “Kendi Gökkubbemiz” adlı bir belgesel yayımlandı. Belgeselde, bir dönem Adalet Partisi milletvekilliği yapan ve 1983’te hayatını kaybeden gazeteci Osman Yüksel Serdengeçti’nin Samsun konuşmasına da yer verildi. Serdengeçti’nin kendi sesinden yayınlanan konuşmada, Atatürk ve İnönü’ye hakaret içeren şu sözler kaydedildi:

“Onlar kendilerini yarı ilah sanıyorlardı. Yapanlar onlardı; yaratanlar onlardı. Partilerinden bahsederken ‘şerefli partimiz’ diyorlardı. On yılda on beş milyon genç yaratmışlardı. O kadar ileri fikirli, o kadar ileriye gidiyorlardı ki 400 yıllık mesafeyi 20 yıla sığdırmışlardır. Her şey onlarla başlıyordu. Şanlarla şereflerle dolu koskoca Türk tarihi istibdat, kapkara ortaçağdı. Tam 27 yıl tanrılar gibi konuştular. Firavunlar gibi saltanat sürdüler. Yediler, içtiler, kustular. Hususi vagonlar, yatlar… Sürgün ettikleri padişahların saraylarında şahane hayatlar, zevk eğlence alemleri, vur patlasın çal oynasın, her gün bayram, her gün seyran… Altta kalanın canı çıksın… Halkı ve köylüyü, ‘efendimiz sensin’ diye diye soydular.”

Savcılık ceza istedi

Ankara Barosu Başkanlığı, kamuoyunda tepki çeken belgeselle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kapsamda başlattığı soruşturmayı tamamladı. Söz konusu belgeselin denetiminden TRT Denetmeni İlyas Aksoy olduğunu belirleyen Başsavcılık, Aksoy hakkında iddianame hazırladı.

İddianamede, Denetmen İlyas Aksoy’un, Atatürk’e hakaret suçunu düzenleyen Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun uyarınca bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede, suç basın yayın yoluyla işlendiği için Aksoy’a verilecek cezanın yarısı oranında arttırılması talep edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr