Sonuçların açıklanmasının ardından çok sayıda tepki alan TRT personel alımına ilişkin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması isteğiyle hazırladığı soru önergesini Meclis’e sunan CHP Milletvekili Sertel, “380 kişilik alım yapılacağı ilan edilen sınavların ve mülakatların sonucunda kuruma 251 kişi alındı. İki bine yakın kişi mülakata çağrılmasına rağmen 129 kişilik kadro hiçbir açıklama yapılmadan boş bırakıldı. 8 ayrı branştaki birincilerin hiçbirinin ataması yapılmadı. Bunun yanında alt sınır olan 70 puan alanlardan bazıları başarılı sayıldı. Bütün bunlar alımların şaibeli ve torpilli olduğuna dair iddiaları güçlendiriyor. Torpil yok diyorlarsa mülakatları yayınlasınlar. Bu sınavın iptal edilmesi veya yeniden değerlendirilmesi gerekir” dedi.

BİRİNCİ OLDULAR, MÜLAKATTA ELENDİLER

Tüm birincilerin mülakatta elendiğini ifade eden Atila Sertel, şöyle dedi:

“Stajyer muhabirlik kadrosu için açılan sınavda Özge Özperçin bin 200 kişi arasından birinci oldu, mülakatı başarılı geçti ama ataması yapılmadı. Kamera asistanlığı sınavında Naif Polat, Mali Denetçi Yardımcısı sınavında Can Biricik, Teknisyen sınavında Volkan Zerdal, Yapım ve Yayın sınavında Sümeyra Kılıçlar, Yardımcı Prodüktör sınavında Zehra Aybike Çon, Yönetim Hizmetleri Uzman Yardımcısı sınavında Alican Özüzeybek ve Stajyer Spikerlik sınavında Ebru Altınöz Erdemir birinci olmuşlardır. Birinci olan bu gençlerin hepsi mülakatta da soruların çoğunu yanıtlamışlardır. Ama ne yazıkki atamaları yapılmadı. Açılan kadroların bir kısmının boş bırakılmasına rağmen bu kişilerin elenmesinin gerekçesi nedir? Yine ilk 20’ye girenlerden 1-2 kişi hariç hiçbiri yerleşememiştir. Her ne şekilde olursa olsun, kendi yandaşları işe alınacaksa bu sınavlara, mülakatlara ne gerek vardı? Bin bir umutla sınavlara giren gençlerin umutlarını çalmaya ne hakları var? Kaç kişi alınacaksa alın ve ‘biz yaptık oldu’ deyin. Mülakatlardan sonra AKP yöneticileri ve üyeleri aracılığıyla ‘bizden midir, değil midir’ diye araştırmalar yaptırmışlardır. Bu bile liyakatın bittiğinin yandaşlığın geçerli sayıldığının somut örneğidir. Geçmişte FETÖ’cüler soruları çalıyordu şimdi ise insanların emeği çalınıyor. Değişen bir şey yok. Bu gençlerin hakkını yiyenler her iki dünyada da hesabını veremez.”

“MÜLAKATLAR KAMERA İLE KAYDEDİLSİN”

Mülakatların kaydedilip yayınlanmasına ilişkin daha önce de öneri getirdiğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

"Biz daha önce öğretmen ve diğer kurumlara yönelik alımlarda uygulanan mülakatların kamera önünde yapılmasını ve bunların kurumların internet siteleri aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmasını önerdik. TRT, kamera ve kameramanların çok olduğu bir kurum. TRT, kazananların ve kaybedenlerin kamera kayıtlarını internet sitesine koysun da, kazananlar da, kaybedenler de, toplum da izlesin. Daha önce aynı köyden 11 kişinin alındığı TRT’ye kamuoyunda güven kalmamıştır. Ortada çok sayıda iddia var. Birinci olanların yerleşememesi, daha düşük puan alanların yerleşmesi de bu iddiaları kanıtlar nitelikte. Haklarının yenildiğini düşünen çok sayıda genç var. Şaibeleri ortadan kaldırmanın tek yolu, tüm sınav sonuçlarının ve mülakatların yayınlanmasıdır. Bu alımlardan sonra TRT yönetimindekilerin vicdanları rahat mıdır? Kendilerinin ve kamuoyunun vicdanını rahatlatmak, yapılan bir haksızlık veya hukuksuzluk varsa bunları gidermek adına bu sorulara en kısa zamanda cevap verilmesi lazım. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş veyahut TRT Genel Müdürü çıksın ve ataması yapılanların referanslarının kimler olduğunu, sınavlarda kaç puan aldıklarını ve hangi kritere göre alındıklarını bütün şeffaflığıyla açıklasın. Aksi takdirde bu iddiaların altında kalırlar ve toplum vicdanında aklanamazlar."

SERTEL'DEN KURTULMUŞ'A 13 SORU

Atilla Sertel'in cevaplandırması için Numan Kurtulmuş'a yönelttiği sorular şöyle:

⦁ 380 kişi alınacağı belirtilerek yapılan sınavlar sonucunda yalnızca 251 kişinin atamasının yapılmasının gerekçesi nedir? Geriye kalan 129 kişilik boş kadrolar nasıl ve ne şekilde doldurulacaktır? 

⦁ Kazananların açıklandığı listede, kazanan kişilerin KPSS ve kurum içi sınav puanlarının yer almamasının gerekçesi nedir? Bu listeler ve atanan adayların aldıkları puanlar kamuoyuna açıklanacak mıdır?

⦁ 2015 yılında 170 kişinin açıktan atama olarak TRT’de çalışmaya başladığı bilinmektedir. 2016 yılında açıktan atama yöntemiyle toplam kaç kişi alınmıştır?

⦁ 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kurumdan ihraç edilen kişi sayısı kaçtır?

⦁ KPSS sınavından ve kurum içi yazılı sınavdan 70’in altında aldığı halde atananların olduğu iddiaları doğru mudur? Örneğin 80’in üzerinde puan alan bir aday mülakatta elenirken, 70’in altında puan alan kişinin kuruma yerleştirildiği bilgisi var. Doğru ise bu kişiler sınav puanı harici başka hangi kriterlere göre alınmıştır?

⦁ Sınavlara hali hazırda TRT’de sözleşmeli olarak çalışan çok sayıda kişinin de girdiği ve kadroya atananların büyük çoğunluğunun sözleşmeli personelden oluştuğu iddia ediliyor. Bu iddialar doğru mudur?

⦁ Mülakata giren adayların hemen hepsine FETÖ okullarına veya dersanelerine gidip gitmediği sorulmuş. Ancak bu okullara gittiği halde atananların olduğu iddia ediliyor. Eğer FETÖ okulları bir kriter ise söz konusu okul ve dershanelere giden kişiler nasıl atanmıştır? Kriter değilse neden adaylara bu soru sorulmuştur? Amaç başka mıydı?

⦁ Ataması yapılanların bir kısmının AK Parti teşkilatı ile bağlantıları olduğu iddiaları doğru mudur? Ataması yapılanlar arasında AK Parti teşkilatında görevi ya da üyeliği olan kaç aday var?

⦁ Mülakatların kamera kaydı var mı? Mağdur olduklarını iddia eden adayların itirazlarına yanıt verilecek mi?

⦁ İstihdam seferberliği ilan edilmişken, bir kamu kurumunun açtığı kadroları tam olarak doldurmamasının nedeni nedir? Bu hata düzeltilecek mi? Boşta kalan kadrolara atama yapılacak mı?

⦁ Sınava giren bir adayın sosyal medya hesaplarında paylaştığı bilgiye göre, mülakat sonuçları açıklanmadan Ocak ayı itibarıyla TRT'de çalışmaya başladığı iddia edilmektedir. Bu bilgi doğru mudur?

⦁ Kurum tarafından yapılan yazılı sınava 5 binden fazla kişinin girdiği bilinmektedir. Yazılı sınavdan elde edilen 500 bin TL’den fazla gelir nasıl ve ne şekilde kullanılmıştır?

⦁ Sınava girenlerin hemen hepsi (kazanlar hariç) atamalarda şaibe olduğunu düşünmektedir. Kamuoyunun ve sınava girenlerin vicdanlarını rahatlatmak adına şaibe olup olmadığına ilişkin her hangi bir açıklama yapılacak mıdır?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr