EURO 2016’nın resmi yayıncısı TRT’nin Portekiz- Fransa final maçına halka bilgi vermeden şifre koyması “TRT paralı yayınlara zemin mi hazırlıyor?” tartışmalarını beraberinde getirdi. Meclis’e konuyla ilgili soru önergesi veren CHP milletvekili Barış Yarkadaş Cumhuriyet’e önemli açıklamalarda bulundu. TRT’nin milyonlarca kişinin izlediği bir maçı keyfi bir şekilde şifrelediğine dikkat çeken Yarkadaş, “Seyirciden gelen yoğun tepkilerin ardından şifre kaldırılıyor. Bu TRT’nin ne kadar kötü yönetildiğinin en büyük örneği. Maç başlamadan önce kimseye bilgi verilmemesi kabul edilemez bir yanlış” dedi.

Amaç rant sağlamak

ulamasına hükümetin müdahale ettiğini ve daha sonra geri çekildiğini dile getiren Yarkadaş, “TRT maçı şifreleyeceğini Twitter’dan birkaç dakika önce duyurdu ve sonra geri çekti. Bunu Digitürk’e rant sağlamak istedikleri ya da TRT’nin bütçe açığını kapatmak için yaptılar. Çünkü TRT bu sayede paralı yayın zeminini sağlıyor” dedi.

Çok kötü yönetiliyor

Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti: TRT’nin şifreli yayın yapması yasal olarak mümkün değil. TRT kamu yayıncılığı yapıyor ve kamu yayıncılığını üstlenen hiçbir kurum şifreli yayın yapamaz. Hiç kimse izlemese bile, yurttaşın ödediği elektiriğin yüzde 2’si, bu kuruma kaynak olarak aktarılıyor. Buna bir de akıllı bilgisayar ve tabletlerden alınan bandrol uygulaması da eklendi. Bu uygulama TRT’ye her yıl 500 milyon lira gelir getirecek. TRT buna rağmen çok kötü yönetildiği için bütçesini denkleştiremiyor. TRT’de büyük bütçe açığı ve kriz var. Çünkü mayıs ayında personel alımları için yapılması gereken sınav, önce ağustos ayına ertelendi. Şimdi ise aralıkta yapılacağı duyuruldu. Yani TRT yeni personeli mali kriz nedeniyle işe başlatamıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr