Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından kötü ve çirkin tezahürat nedeniyle futbol kulüplerine verilen tribün kapatma cezası yargıya taşınıyor.

PFDK tarafından son dönemde Bursaspor – Fenerbahçe maçı öncesi verilen seyircisiz oynama cezası ve bu hafta oynanacak Fenerbahçe - Beşiktaş derbisi öncesi sarı lacivertlilere verilen tribün kapatma cezaları nedeniyle yeniden gündeme gelen ceza ile ilgili taraftarlara yargı yolu göründü.

"ANAYASAYA AYKIRI"

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Cevat Kazma, kapatılan tribünlerde binlerce kişi olduğuna dikkat çekerek, belli bir grubun yaptığı fiilden tribündeki tüm kişilerin cezalandırılamayacağını belirtti. Bunun Anayasa’nın 38. Maddesine aykırı olduğunu ifade eden Avukat Kazma, suçu olmadığı halde maça gidemeyen taraftarların Tüketici Mahkemeleri’ne başvurabileceğini belirtti.

“6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında futbol müsabakalarına girişler Passolig adı verilen elektronik kart uygulamasıyla gerçekleşiyor” diyen Avukat, “Kişisel bilgilerin yüklü olduğu kartın amacı, uygunsuz davranış gösteren taraftarların tespit edilebilerek cezai yaptırımların uygulanması. Ancak bu kanuna rağmen sadece uygunsuz davranış gösteren kişiler değil, tüm taraftarlar cezalandırılıyor. PFDK kötü ve çirkin tezahüratın gerçekleştiği tribünün tamamını kapatıyor. Yani söz konusu tribünlerde bulunan tüm taraftarlar bir sonraki maça giriş yapamıyor” dedi.

Tribünlere genel kapatma cezası verilmesinin yasal olmadığını, başkalarının yaptığı fiillerden dolayı olayla ilgisi bulunmayan kişilerin cezalandırılamayacağının altını çizen Avukat Cevat Kazma, “Anayasanın 38. Maddesine göre idari ve adli cezalar şahsilik prensibine dayalıdır. Tribünlerde binlerce taraftar maç izliyor. Ortada uygun olmayan bir tezahürat ya da durum var ise bunu gerçekleştiren kişiler tek tek tespit edilmelidir. Dolayısıyla her şahıs kendi yaptığı fiilden sorumludur ve olayla ilgisi olmayan kişiler cezalandırılamaz. Genel cezalandırma anlayışı hukuken doğru değildir.” diyen Cevat Kazma, bu durumdan olumsuz etkilenen kişilerin haklarını Tüketici Mahkemeleri’nde arayabileceğini belirtti.

6222’NİN AMACINA AYKIRI!

Cevat Kazma, Passolig uygulamasının uygunsuz davranışlarda bulunan kişilerin daha kolay bulunabilmesi amacıyla getirildiğini hatırlatarak, “Tribün kapatmak 6222 sayılı kanunun amacına aykırıdır. Belli kişilerin gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle tribündeki tüm kişilerin cezalandırılması kanunun yeterli derecede uygulanmadığını gösteriyor.” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr