AKP’nin FETÖ ile mücadele ederken 11 bin 285 öğretmeni PKK ile ilişkilendirip açığa alması, yeni eğitim yılının sancılı olarak başlamasına yol açacak. Bugün Diyarbakır başta olmak üzere çoğunluğu bölge kentlerindeki binlerce öğretmen, yüz binlerce öğrencisinin karşısında ders veremeyecek, öğrenciler öğretmenini göremeyecek. Görevden alınan binlerce öğretmen, aynı zamanda veliler olarak çocuklarını öğretmensiz okullara göndermenin hüznünü yaşayacak.

Kayıp yıl olacak

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı İkram Atabay, 11 bin 285 öğretmenin görevden alınmasının, sadece eğitim öğretimi değil toplumun genelini yakından ilgilendirdiğini söyledi. Öğretmen, öğrenci ve velisiyle konunun bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Atabay, şöyle dedi:

“Görevden alınmaların yaşandığı kentlerdeki bütün vatandaşlar olumsuz olarak etkilenecek. Zaten geçen yıl uygulanan sokağa çıkma yasakları, karakollara çevrilen okullar, okulundan ayrı kalan öğrenciler, zorla evinden çıkarılmış insanlar nedeniyle geçen eğitim öğretim yılını kayıp bir yıl olarak değerlendiriyorduk. Hükümet telafi eğitimi yapacağını söyledi ama öğrencilerin çok büyük bir kısmı buna katılmadı. Hükümetin öğretmenlerin önemli bir kısmını açığa almasıyla bu yılı da daha başlamadan eğitimin kayıp yılı olarak değerlendirmek doğru olur. Bu seneki pratikler de geçen yılın devamı gibi olacak. Geçen yıl öğrenciler yasaklar nedeniyle nakille başka okullara gönderilmişti ama öğrenciler o okullara gitmediler. Bu yıl da okullar açıldığında öğrenci bu kez karşısında öğretmenini göremeyecek. Bunun sadece öğretmenle ilgisi yok. Öğrencinin psikolojisi ne olacak? Birinci sınıfta öğretmenine geçen yıl boyunca sıcak bir temas kurmuş ve ona alışmış küçük öğrencinin, karşısında öğretmenini görmediğinde yaşayacağı travma ne olacak. O aile o çocuğu nasıl ikna edecek ne cevap verecek. Bunların hiçbiri düşünülmeden hareket ediliyor. Bu da şunu gösteriyor, kaliteli, bilimsel ve laik demokratik bir eğitim hiç de hükümetin umurunda değil. Çünkü şu anda sadece Diyarbakır’da 4 bin 313 öğretmen açığa alınmış durumda. Birçok okulda öğretmenlerin yarısından fazlası açıkta.

Kimya öğretmeni kalmadı

Benim çalıştığım okulla ilgili olarak söylersem, çok programlı Anadolu lisesinde Kimya öğretmeniyim. Okulumda kimya öğretmeni kalmadı. 7 kimya öğretmeninin tamamı, toplam 25 öğretmen açığa alındı. Bu diğer okullar için de hemen hemen aynı. Hükümet ‘ben bunu kısa sürede aşacağım’ diyorsa da biz pratikte bunun karşılığı olmadığını çok iyi biliyoruz. Şunu da vurgulamak lazım, okullarından ve öğrencilerinden koparılan öğretmenlerin çoğu deneyimli öğretmenler. Basında gördük, Ovacık’ta açığa alınan öğretmenlerin tamamı, geçen yıl okullarındaki öğrencileri TEOG birincisi yapan öğretmenlerdi. Böylelikle eğitim başarısına da darbe vurulmuş oldu”

KAÇ ÖĞRETMEN AÇIKTA?

Eğitim Sen’in görevden atılan kendi üyelerine dair verilerine göre Diyarbakır’da 4 bin 314, Şanlıurfa’da 462, Adıyaman’da 466, Siirt’te 52, Batman’da 946, Mardin’de 1.780, İzmir’de 20, Artvin’de 42, Eskişehir’de 4, Konya’da 4, İstanbul’da 216, Muğla’da 7, Giresun’da 2, Muş’ta 7, Manisa’da 7, Malatya’da 1, Mersin Tarsus Şubesi’nde 3 ve Çanakkale’de de 3 KESK üyesi öğretmen açığa alındı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr