Kırklareli Koruköy’de doğayı tahrip eden ve giderek genişletilen taşocağı çalışmaları, ‘yaşam hakkı ihlali’ nedeniyle durduruldu. Danıştay 14. Hukuk Dairesi, ocağın ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararını iptal eden mahkemenin kararını onadı.

İtiraz dilekçeleri

Çevre sakinleri, 2016’da, Kırklareli Valiliği’nce şirketin kapasite artışını genişletmek için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. İtiraz dilekçelerinde, “Bu ocak insanların, hayvanların, kuşların, bitkilerin, çiçeklerin, böceklerin, balıkların yaşadığı çevrenin bozulmasına, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının ihlal edilmesine neden oluyor” dediler. Edirne İdare Mahkemesi, geçen ağustosta valiliğin kararını iptal etti. Valilik, karara itiraz edince, dosya Danıştay 14. Dairesi’ne gitti. Yüksek Daire, 6 Nisan’da, idare mahkemesinin verdiği iptal kararını yerinde bularak, onadı ve karar düzeltme yolunu da kapadı.

Istrancalar’a bahar geldi

Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Danıştay kararının bölge sakinlerine umut verdiğini belirterek şöyle konuştu: “Trakya’da baharın gelişi bugün yapılacak Hıdrellez, Kakava, Dallık gibi kutlamalarla başlar. Hıdrellez için senede bir defa da olsa gelenler, her gelişlerinde farklı bir görüntüyle karşılaşıyor.. Tarlada apartmanlar. Ormanda taş ocağı. Köyün tepesinde RES. Köy yolunda devasa kamyonlar. Orman alanlarına taş-kil-kalker, kıyılarına Doğal Gaz Çevrim Santralları, boru hatları, orman içerisinde enerji nakil hatları. Ancak arada bir gelen yargı kararları, can suyu gibi. Tekrar canlanmaya, hayatta kalmaya umut oluyor. Koruköy için Danıştay kararı tekrar doğaya hayat verdi. Dünyadaki en değerli şey yaşam hakkıdır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr