Artık kangrene dönüşen trafik poliçelerindeki fiyat tartışmasında taraflar sertleşti. Düzenlemelerin ardından fiyatların değişmediğinden şikâyetçi olan tüketici, sesini yükseltti. Hazine 10 şirketle toplantı yaptı. Sonuç değişmezse müdahale yolu göründü.

Fahiş fiyatlar nedeniyle tartışma yaratan trafik sigortası primlerinde devlet harekete geçti. Trafik sigortasında indirim beklentileri karşılanmayınca son günlerde “sivil toplum kuruluşlarından, ‘yasaya rağmen sigortacılar primleri indirmiyor, devlet müdahale etsin, fiyatı devlet belirlesin” söylemleri yükselmeye başladı. Bu istek, siyasi iradeye de iletilmiş olacak ki, Hazine, trafik sigortasında pazar payı yüksek 10 şirketi acil toplantıya çağırdı.

Toplantıda yasa çıktığı halde, şirketlere hâlâ neden fiyat düşürmedikleri sorularak, indirim yapılmadığı takdirde sıkıntı yaşanacağı dile getirildi. Toplantının Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla yapıldığı da dile getirildi.

İndiren olmuştu

Ancak yasa çıktıktan sonra tüm araçlarda ortalama prim 750 lira civarından 670 liralara kadar inmişti. Ancak tüm şirketlerin indirim yaptığı söylemek doğru olmadığı gibi yapan şirketler de aynı oranda yapmadı. Yani yüzde 10 indirim yapan da oldu yüzde 5 yapan da...

Farklı tavır

Hazine’nin fiyatlarda indirime gitmeyecek şirketleri takibe alacağı, ayrıca trafik sigortası satmamak için yüksek fiyat çeken şirketler için de farklı bir yaptırım uygulayabileceği belirtildi.

İadeler ağustosta ödenmeye başlanacak

TSB’nin açıklamasına göre, hasar geçmişinin tespit edilememesi nedeniyle doğru basamaktan poliçe düzenlenemeyen poliçe sahiplerine prim iadeleri ağustosta başlayacak. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) yaptığı açıklamada, “Tüm şirketlerin geçmiş dönemde düzenlenmiş poliçeleri sorgulamalarını sağlayan bilgi işlem altyapısı kurulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda satış veya sair sebeplerle iptal edilmiş poliçenin varlığının sigorta şirketince tespit edilememesi nedeniyle prime uygulanacak indirim ve artırım oranlarının saptanamadığı poliçeler tespit edilmiştir” denilerek, sigorta şirketleri ilgili dönem tarifelerine göre iade rakamlarını belirleyerek ağustos ayı itibarıyla sigorta ettirenin IBAN bilgisi aracılığıyla hesabına ya da sigorta ettirene ait olduğunun ispat edilmesi kaydıyla kredi kartına yapılacağı duyuruldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr