Trafik sigortası 20 milyon araç sahibi için zorunlu. Ancak poliçe fiyatlarındaki artış nedeniyle milyonlarca araç sahibi dertli. Sigorta şirketleri ise maliyetleri arttığı gerekçesiyle sigorta bedellerine zam yapmaya devam ediyor. Araç sahiplerinden gelen tepkiler üzerine harekete geçen hükümet, sigortacıların maliyetini düşürüp, sigorta poliçelerinin ucuzlamasını sağlamak için bir takım düzenlemeler yapmıştı.

YÜZDE 8.2 ARTIŞ OLDU
Düzenlemeler yetmedi, trafik kazalarında zarar görenlere, tazminat için mahkeme yerine önce sigortacıya başvurma şartı getirildi. Bunlara rağmen zorunlu trafik sigortasında beklenen indirim gerçekleşmedi. Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; yüzde 20-25’lik indirimler hayal oldu. Hatta zam geldi. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin son verisine göre; Ağustos’ta 613 lira olan ortalama poliçe fiyatı yüzde 8.2 zamlandı, Ekim’de 663 liraya çıktı. Geçen yıla göre ise artış yüzde 50.

MEHMET ŞİMŞEK: İNDİRİM SÜRMEZSE MÜDAHALE EDERİZ
Sigortada beklenen indirim gerçekleşmeyince dün hükümetten, müdahale sinyali geldi. Primlerdeki düşüşü yeterli görmedikleri için sektörü uyardıklarını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek şöyle dedi: “Bu, benim son uyarımdı. Sektörün bu düzenlemeler yapılmadan önce ‘yüzde 20-25 civarında indirimler olabilir’ şeklinde bir perspektifi vardı. Bunu görmezsek en son çare kamu yararını düşünerek adım atabiliriz, müdahale olabilir.”

SİGORTANI KARŞILAŞTIR
Trafik sigortasında beklenen ‘teklifli indirim’ dönemi başladı. Araç sahipleri artık Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesinden (www.sbm.org.tr) sorgulama yapıp teklif alabilecek. Sorgula TC veya vergi kimlik numarasıyla yapılabiliyor. Sorgulama için ayrıca araç plakasını girmek gerekiyor. Bu bilgileri sisteme girenler en az 20 sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştırarak görebiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr