Geçirdiği rahatsızlık sonucu 23 Şubat’ta hayatını kaybeden Tosun Terzioğlu için ikindi vakti Bebek Camii’nde cenaze namazı kılındı. Törene; Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazeteci Cengiz Çandar, Tosun Terzioğlu’nun ailesi, yakınları, arkadaşları, öğrencileri katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından imam, Terzioğlu için helallik istedi. Tosun Terzioğlu’nun tabutu omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı.

Terzioğlu, kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Gazeteci Cengiz Çandar, "Kendi özel ve kendisine özel olağanüstü yanlarının ötesinde benim çok özel şahsi dostumdu. Yıllar öncesinden paylaştığımız çok güzel anılar vardı." diye konuştu.

MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu da, "Çok değerli bir bilim adamı. Bir bilim ailesinin ferdi. Babası Nazım hoca İstanbul Üniversitesi'nin unutulmaz rektörlerindendi. Kendisi de TÜBİTAK'ta Sabancı Üniversitesi'nde çok önemli hizmetler yaptı. Böyle kıymetli bir bilim yöneticisini kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Başta ailesi, bütün dostları, öğrencilerinin başı sağolsun." ifadelerini kullandı.

PROF. DR. TOSUN TERZİOĞLU KİMDİR?

Kayseri’de 1942 yılında dünyaya gelen Tosun Terzioğlu, Robert Kolej’in ardından İngiltere’de Newcastle Üniversitesi’nde lisans eğitimi tamamladı. 1968 yılında Almanya’daFrankfurt Üniversitesi’nde matematik dalında doktora yapan Terzioğlu, bir süre Wuppertal, Michigan, ODTÜ üniversitelerinde araştırmacı olarak çalıştı.

Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ’de Matematik Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı da yapan Terzioğlu, 1992-1997 yılları arasında TÜBİTAK Başkanlığı, 1993-1997 arasında NATO Bilim Komitesi Türkiye temsilciliği, 1996-1997 arasında Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Bu sürede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Türk Matematik Derneği başkanlıklarını da yürüten Prof. Dr. Terzioğlu, 1997 yılında getirildiği Sabancı Üniversitesi'nin Kurucu Rektörlüğü görevini 12 aralıksız sürdürdü. Türkiye Bilimler Akademisi, Türk Matematik Derneği, TESEV, Türkiye Bilişim Vakfı, Tarih Vakfı, Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Vakfı, BITAV ve Türkiye Zeka Vakfı üyesidir. Araştırma alanı fonksiyonel analiz olan Terzioğlu TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibiydi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr