CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP, 65 yaşını doldurmuş kişilere yapılacak olan yardımlara ilişkin torba kanunun içine Kanal İstanbul Projesi'ni de saklıyor'' dedi. Yarkadaş, "Torba, yaşlılara yapılacak yardım için değil, Kanal İstanbul'dan elde edilecek rant için hazırlanıyor. Yaşlı ve yoksulların durumu ise istismar ediliyor'' ifadesini kullandı.

'KANUN DEĞİL RANT TORBASI'

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelecek olan “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun Tasarısı''nın rant arzusunu gizlemeye yönelik bir çalışma olduğunu söyledi. İstanbul'da yerel gazetecilerle buluşan Yarkadaş, "AKP, yaşlılara yapılacak sosyal yardımlarında içinde bulunduğu birbirinden farklı maddeler içeren bir kanun tasarısı hazırlamış. Ancak tasarıyı inceleyince, (Kanal İstanbul için yasal düzenlemenin yapılması) ibaresini gördüm'' dedi. CHP'nin Kanal İstanbul Projesi'ne karşı çıktığını belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

'HEP AYNI TAKTİK...'

"Biz, Kanal İstanbul adı verilen rant projesine karşı çıktığımız için, bu projeyi (Yaşlılara yapılacak yardım) tasarısının içine sokuşturuyorlar. Torba Kanun olarak meclise getirecekleri tasarıya Kanal İstanbul üzerinden yapacağımız her eleştiriyi de torbanın içindeki diğer maddelere de engel oluyorlar şeklinde bize karşı kullanmak istiyorlar. CHP, Torba Kanun'un içine sokuşturulmuş olan Kanal İstanbul düzenlemesine karşı çıkınca, bunu yaşlılara yardım yapılması ve diğer maddelere karşı çıkıyormuş gibi göstermek istiyorlar.''

'YAPTIKLARI KABUL EDİLEMEZ'

Kanal İstanbul'un Recep Tayyip Erdoğan tarafından ''Çılgın Proje'' olarak adlandırıldığını da hatırlatan Yarkadaş, ''Böylesine önemli bir konunun, kamuoyunda tartışılmadan, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarından görüş alınmadan “Torba Kanun” tasarısıyla TBMM’ye sunulması kabul edilebilir değildir'' dedi.

'GÖZLERİNİ RANT BÜRÜMÜŞ'

AKP'nin parlamentonun teamüllerine aykırı davrandığını da belirten Yarkadaş, "Gözlerini rant hırsı bürüdüğü için, ne yasa tanıyor, ne de teamüllere uyuyorlar. Temel Yasa adı altında TBMM'ye getirmek istedikleri tasarı, kanun yapma ilkelerinin ruhuna aykırıdır'' ifadesini kullandı. Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

'YANDAŞLARA KAYNAK YARATMAK İSTİYORLAR'

"Temel Yasa, bir ana hukuk dalını, bir ana sosyal dalı ilgilendiren o alanda tümsel bir değerlendirme yapan yasalardır. Birbiriyle ilgisiz, alakasız konuların bir ‘torba’ haline getirilmesi, hele hele bir şehrin demografik ve ekolojik dengesini etkileyecek kanunların alel acele yasalaştırılması doğru değildir. AKP Hükümetleri döneminde imara açılan su havzaları ve ormanlara bu yasayla birlikte yenileri eklenecektir. İmara açılan alanlarda yeni rant alanlarının yaratılarak yandaş firmalara paylaştırılacağı ise AKP’nin geçmiş dönem uygulamalarından edindiğimiz en büyük tecrübedir.''

'KANAL İSTANBUL BİR YIKIM PROJESİDİR'

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam'ın konuya ilişkin görüşlerine de atıf yaptı. Yarkadaş, Profesör Saydam'ın, ''Kanal İstanbul'un ikinci bir İstanbul Boğazı yaratıp etrafını ticaret merkezleri ve beton sitelerle doldurulmak için tasarlanmış idam fermanı” tespitini yaptığını hatırlattı. Yarkadaş, bilim insanlarının Kanal İstanbul'a karşı çıktığını, projenin, Türkiye'nin ekolojik dengesini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

'DENGELER ALT ÜST OLACAK'

Yarkadaş, projenin hayata geçmesi halinde, Karadeniz’in soğuk ve tatlı olan suyu ile Akdeniz’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e varan sıcak ve tuzlu su arasındaki dengenin ters düz olacağını ifade etti.

'YAP - İŞLET - DEVRET RANTI'

Kanun tasarısında bulunan önemli bir ek maddenin de altını çizen Yarkadaş, " Tasarıda, İstanbul’un Avrupa yakasındaki mera, yaylak ve kışlak gibi arazilerin bu vasıflarının resen kaldırılabileceği ve bu arazilerin hazineye geçeceği belirtiliyor. AKP hükümetlerinin bu projeyi de Yap - İşlet - Devret sistemiyle hayata geçirmesiyle Kanal İstanbul projesi içinden yeni AVM, Otel ve İş merkezleri çıkacak. Ve bu yolla yandaş firmalar bir kez daha ihya edilerek, büyük rantlar sağlanacak" şeklinde konuştu.

'BEDELİNİ TOPLUM ÖDEYECEK'

Kanal İstanbul'un bir yıkım projesi olduğunu belirten CHP'li vekil, "Sadece İstanbul'u değil, Türkiye'nin dört bir yanını olumsuz etkileyecek bir proje, kaşla göz arasında torbanın içine atılarak hayata geçirilmek isteniyor'' dedi. Yarkadaş, AKP'nin torba kanun içine saklayıp gözden kaçırmaya çalıştığı Kanal İstanbul'a ilişkin projenin, uzmanlar ve sivil toplum örgütlerince masaya yatırılması gerektiğini de belirtti. CHP'li vekil, "AKP siyasi kurnazlık yaparak yasaları geçirmek istiyor ama bedelini toplumumuz ödüyor. Gelecek kuşaklara yaşanacak bir dünya dahi kalmıyor'' ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr