Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın ardından Merkez Bankası’na (TCMB) bir faiz indirimi çağrısı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem’den geldi. Elitaş’ın yaptığı radikal faiz indirimi çağrısına katıldığını belirten Ertem’in açıklamaları, aynen Elitaş’ın açıklamalarında olduğu gibi dolar/ TL’ye yükseliş getirdi.

Piyasaların Moody’s’in not güncellemesine odaklandığı günde, Moody’s’ten negatif bir karar beklenmezken, doların yönünü yukarı çeviren Cemil Ertem’in TRT Haber’de yayımlanan açıklamaları oldu. Ertem’in açıklamaları öncesi 2.86’ın altında yer alan dolar/TL açıklamalar ardından ilk tepki olarak 2.87’in üzerini test etti. Serbest piyasada dolar 2.8490 TL seviyesinden kapandı.

Kur yükselecek

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresinin dolmasına iki haftadan az bir zaman kala hükümet kanadından gelen ve giderek şiddetlenen faiz baskısı piyasalarda endişeye neden oluyor. Hafta içinde dolar kurunun 7 kuruş birden arttığına dikkat çeken analistler, kurumların bağımsızlığı ile ilgili soru işaretleri arttıkçe dolardaki yükselişin süreceğini belirtiyor. Bankacılar açıklamaların TCMB’nin üzerindeki faiz indirim yönündeki baskının devam edeceği şeklinde algılandığını ifade ediyor. Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz kararı 20 Nisan’da açıklanacak. Karar yeni Merkez Bankası Başkanı’nın imzasıyla yayımlanacak.

Yeni başkana çağrı

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, döviz borcu olan şirketler ve TCMB’nin faiz indirimleri için TL’nin mevcut seviyesinin iyi bir fırsat olduğunu, TCMB’nin cesur adımlar atması gerektiğini söyledi. TL’nin dolar karşısında güçlü konumunu koruduğunu öne süren Ertem, faiz tartışması için “Önümüzdeki haftalarda, günlerde TCMB’deki değişime paralel olarak da gündeme gelecek. Dün Ekonomi Bakanımız da söyledi. TCMB radikal bir şekilde faiz indirmesi gerektiğini bunun çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Evet ben de katılıyorum. Tabi buradaki radikal kelimesi tartışılabilir, oran, miktar, atılacak adımlar tartışılabilir” dedi. Ertem, sözlerine şöyle devam etti: “Miktarlardan ziyade TCMB enflasyon meselesini çözerken büyümeyi de destekleyecek ve ihracatı, sanayiyi, reel sektörü yukarı çıkaracak bir para politikası çerçevesi önüne koyabilecek mi? Bu anlamda bağımsız olabilecek mi? Bu çerçevede faiz tartışması oldukça politik bir tartışma.”

295 bin kişi borç takibinde

Bankalarda yılın ilk iki ayında, bireysel kredi veya kredi kartı borcudan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 295 bin kişi oldu. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Ocak-Şubat 2016 döneminde, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı yüzde 24 artarak 149 bine çıkarken, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe giren kişi sayısı da yüzde 1 artarak 204 bin oldu.

Moody’s yine ‘gösterge’ dedi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in iletişim stratejisti Abi Jones, Moody’s’in not değerlendirmesi beklenirken yaptığı açıklamada “Moody’s’in ülke değerIendirme takviminin potansiyel eylemler için sadece gösterge tarihler olduğunu dikkate alınız” dedi. Jones, Moody’s “gösterge” niteliği taşıyan ülke takviminde belirtilen tarihlerin kesin bir şekilde ülke değerlendirmesi yapılacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Geçen yıl da iki kez ‘gösterge tarih’ vurgusu yaparak Türkiye’nin kredi notunu açıklamayan Moody’s, Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu Türkiye’nin kredi notunu en düşük yatırım yapılabilir seviye olan Baa3’e çıkarmış ve not görünümünü 11 Nisan 2014’te “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. Aralık 2015’te ise notu ve görünümü teyit etmişti.

Kuruluş, negatif görünüme gerekçe olarak yüksek dış finansman ihtiyacından kaynaklanan riskleri göstermişti. Moody’s, önceki gün yayımlanan bankacılık raporunda da, Türkiye’nin yüksek dış finansman ihtiyacı dikkate alındığında, yatırımcı güvenine karşı kırılgan olduğuna işaret ederek, bankaları sermaye açığı ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr