2014 yılındaki ayrışmanın ardından ikiye bölünen Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri arasındaki kavga alevlendi. Halkın Türkiye Komunist Partisi (HTKP) Genel Başkanı Erkan Baş, İzmir'deki “Hayır Tutuklanamaz” etkinliğinde “TKP Genel Başkanı” olarak anons edilmesinin ardından karşı grup tarafından protesto edildi. 22 Ocak'taki kongrenin ardından TKP adını kullanan grup ise İstanbul Kadıköy'deki Genel Merkez binalarının HTKP'li grup tarafından saldırıya uğradığını duyurdu. HTKP ise karşı grubun Ankara'daki parti binalarına saldırdığını açıkladı. Bu saldırıda taraflardan toplamda 15 kişi yaralandı. HTKP, Ankara'daki saldırıda bir üyelerinin beyin kanaması geçirdiğini ve tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

İki taraf da yaşananların ardından birbirerini suçlayan açıklamalar yayınladı.

TKP içindeki tartışmalar 2014 yazında “bölünme” getirmişti. Erkan Baş, Metin Çulhaoğlu, gibi isimlerin önderliğinde, kendi deyimleriyle “12. kongreyi” toplayarak HTKP adıyla yola devam etme kararı almıştı. TKP adını kullanmamakta anlaşan gruplardan Kemal Okuyan, Aydemir Güler, Mehmet Kuzulugil'in başını çektiği grup ise KP'yi kullanma kararı almıştı. KP, 22 Ocak'taki kongrenin ardından TKP adıyla yola devam edeceğini duyurdu.

HTKP ise ‘KP’nin protokole aykırı şekilde TKP’ye el koyduğunu’ iddia ederek TKP adını ve amblemini kullanacaklarını açıkladı.

Dün İzmir'de düzenlenen “Hayır Tutuklanamaz” etkinliğinin afişlerinde, katılımcılar İlkay Akkaya, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan gibi isimlerin yanı sıra Erkan Baş da “TKP Genel Başkanı” sıfatıyla yer alıyordu. KP kökenli grup, buna itiraz ederek etkinlik öncesi DİSK yönetimi ve düzenleme komitesiyle görüşerek bu sıfatın partilerine ait olduğunu ve Baş için kullanılmamasını istedi. Grup, “TKP'de bırakın genel başkanı, Erkan Baş diye bir üyemiz bile yoktur” görüşünü dile getirdi. Bu grubun aktardığına göre anlaşma sağlanmasına karşın Baş, konuşmasından önce yine de aynı sıfatla sunuldu. Bunun üzerine grup, salonda protestoya başladı. Taraflar arasında arbede yaşandı.

DOMİNO ETKİSİ

Bu gelişme, domino etkisi yarattı. TKP, İstanbul Kadıköy'deki parti merkezinin yaklaşık 60 kişilik bir HTKP'li grup tarafından sapanlı saldırıya uğradığını duyurdu. HTKP ise Ankara'da parti binasına saldırı olduğunu, bir kişinin demir çubuklarla ağır yaralandığını öne sürdü.

Olayın ardından iki taraf da sosyal medya hesaplarından birbirlerini suçladı. Dün yapılan kurumsal açıklamalarda da suçlamalar devam etti. TKP, “Gelişmelerin ardından Ankara'da parti üyelerimize bıçak ve satırlarla saldıran kişiler, ciddi yaralanmalara sebep olmuştur. Türkiye Komünist Partisi, kendi adını hukuksuz biçimde kullanılmasını hoşgörmek durumunda değildir. Olay bir provakosyundur. Çatışmanın başlangıç noktasını oluşturan İzmir etkinliğindeki anonsun sözlü protestosu üzerine TKP saldırıya uğramıştır” dedi.

HTKP'den ise şu açıklama yapıldı: “KP adlı grup, Genel Başkanımız Erkan Baş'ın kürsüye davet edildiğinde protesto amacıyla bağırmaya başlamıştır. Genel başkanımızın konuşmasını engelleyemeyeceğini anlayan grubun çabası, orada bulunan parti üyelerimizin müdahalesi sonucunda boşa düşürülmüştür. Aynı anda bir grup KP'li, İstanbul'daki parti binamızın önünde birikerek gözdağı vermeye ve provakosyon yaratmaya çalışmıştır. Ankara'da yer alan NHKM ve parti binamıza saldırıları sırasında bazı yoldaşlarımız yaralanmıştır. Partimiz, Türkiye Komünist Partisi adının resmi evraklarla ve noter yoluyla sahiplenilebileceği fikrini gülünç bulmakta, bu yöndeki her türlü dayatmayı ve oldu bitti tavrını elinin tersiyle itmektedir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr