Türkiye'de isminde 'Kürdistan' bulunan ilk parti olarak nitelendirilen TKDP ile vefat eden eski milletvekili Şerafettin Elçi tarafından kurulan KADEP'in birleşme kararıyla ilgili açıklamanın yapıldığı basın toplantısında salona Kuzey Irak bölgesel Kürt Yönetimi'nin bayrakları, Molla Mustafa Barzani ve Mesut Barzani'nin fotoğrafları kullanıldı. Basın toplantısına Mesut Barzani adına katıldığı belirtilen Ali Awni, "İki partinin birleşmesi ve ortak hareket etme kararı alması bizi sevindirdi. Onları kutlamak için geldik. Herkeste artık birlik olmamızı istiyor. Bu birlik gerekliydi" dedi.



Irak'ta Peşmergelerin IŞİD'e karşı tarihi bir mücadele verdiğini belirten Ali Awni, "Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinde bulunan topraklarımızın yüzde 95'ini DAİŞ'in elinden aldık. Ellerinde bazı küçük köyler kaldı. Onları da alacağız. Peşmerge güçleri planlı bir şekilde DAİŞ'e karşı mücadelesini sürdürüyor. DAİŞ'in korkutucu efsanesi Kürtler tarafından verilen mücadeleyle kırıldı. Kürtler bütün insanlık yararına DAİŞ'in efsanesini yok etti" dedi. Ali Awni, şimdi Musul'un kurtarılması için operasyonun başlamasını heyecanla beklediklerini, ancak Irak ordusunun güven vermediğini söyledi.

"BAĞIMSIZLIK EN BÜYÜK HAYALİMİZ"

Bağımsız devlet kurmanın Kürtlerin en büyük hayali olduğunu vurgulayan Ali Awni, bu konuda şunları söyledi:

"Biz de açıkça söylüyoruz. Artık Irak denen bir şey kalmadı. Suriye'de devlet kalmadı. Bağımsız Kürdistan'ın ilanının ertelenmesi içimizdeki problemlerden kaynaklanıyor. Goran, PKK, KYB partileri hep başka görüşteler. Biri özerklik diyor, diğeri demokrasi, diğeri kimlik diyor. Söylemler hep farklı. Oysa biz fikirler farklı olsa da bu konuda birlik istiyoruz. Bağımsızlık kararıyla ilgili milletimizi birleştirmeliyiz. Bağımsız devlet olma hayali uzak değil, yakındır. Bu problemler sürse bile bu hayal gerçekleşecek."

"PKK CİZRE'Yİ, SUR'U NİYE ÖZGÜRLEŞTİREMEDİ?"

PKK'nın IŞİD'e destek için geldiği Kerkük, Mahmur, Şengal'de zorla üstünlük sağlamaya çalıştığını kaydeden Ali Awni, "Bahsini ettiğim yerlerde bir yönetim ve hükümet var. PKK, haksızlık yapıyor. Sistemlerini zorla kurmak istiyorlar ve buna hakları yok. Kendilerini güçlerinin ötesinden fazla güçlü göstermeye çalışıyorlar" dedi.

PKK'nın, Kerkük'ü, Mahmur'u Şengal'i sözde özgürleştirme iddiasında olduğunu kaydeden Ali Awni, "Bu kadar güçlüsün niye kendi köyünü özgürleştiremedin? Mesela Cizre'yi, Sur'u, Yüksekova'yı özgürleştiremedin" dedi ve PKK'nin Kuzey Kürdistan dediği Türkiye'de faaliyet göstermesi gerektiğini söyledi. Ali Awni, "Mesela Peşmerge Türkiye üzerinden Kobani'ye gitti, Kürt güçleri birleşti ve Kobani'nin DAİŞ tarafından düşürülmesini engelledi ve Kobani'yi özgürleştirdi. Ne yaptı Peşmerge işi bittiğinde geri döndü. PKK olarak görevinizi yapınız, memnun kaldık ama artık dönmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr