Sosyal medya üzerinden “#tiyatrobiletimdenVERGİalmayın” kampanyası başladı. Bu kampanya ile başta tiyatro olmak üzere tüm sanatsal etkinliklerde KDV’nin kaldırılması talep edildi. Tiyatro biletlerinin yüzde 50’sinin vergi olduğunu söyleyen Duru Tiyatro’nun kurucusu oyuncu Emre Kınay, hükümete çağrıda bulunarak sosyal medya hesabından “tiyatrobiletimdenvergialmayın” hashtag’i açtı.

‘Yıllardır söylüyoruz’

Tiyatro yönetmeni ve oyuncu Kemal Başar da “Tiyatro yalnızca gerçeği söyler, halka ayna tutar. Tiyatrolar bilet üstündeki büyük vergi yüküyle boğuşuyor” paylaşımını yaptı. Kadıköy Emek Tiyatrosu da sosyal medya hesabından “Bilet fiyatları düşsün herkes tiyatroya gelebilsin. Tiyatro lüks değil ihtiyaçtır” dedi. Mert Fırat da Twitter üzerinden “3 tiyatro biletinden birini vergi diye almayın! Yıllardır söylüyoruz, destek de istemiyoruz” dedi. Tiyatro Hâl ise sosyal medya hesabı üzerinde “Tiyatro ‘eğlence etkinliği’ değildir! #tiyatrobiletimdenVERGİalmayın” paylaşımını yaptı.

Ticarethane vurgusu

Tiyatro Pera’nın kurucusu, yönetmen, oyuncu ve oyun yazarı Nesrin Kazankaya da gazetemize yaptığı açıklamada çoğu özel tiyatronun inanç ve ideallari için cebinden para vererek bu işi yaptığını belirterek şunları söyledi: “İktidarların tiyatroyu ticarethane olarak görmekten vazgeçmesi gerekir. Tiyatro düşüncelerin paylaşıldığı, yeni düşüncelerin birlikte üretildiği, kültürel gelişim ve eğitim yeridir. Çoğu özel tiyatro bırakın kâr etmeyi, üstüne cebinden para vererek yapıyor bu işi. Çünkü inanç ve idealimiz var. Sağlıklı bir ülkede, aydınlardan nefret edip korkmayan, onları mahkemelerde süründürüp hapse atmayan bir hükümetle yaşasaydık, ‘tiyatro biletinden vergi alınmasın’ derdim. Ama en temel insan haklarımızı, varoluşumuzu, düşünce özgürlüğümüzü savunmak zorunda kaldığımız bu dönemde, böyle bir cümleyi kim dinler acaba?”

Tiyatro lüks değil, ihraçtır

Tiyatro biletinden vergi alınmamasına yönelik change.org’da da bir imza kampanyası başlatıldı. “Tiyatro biletimden vergi alınmasın, sanat lüks değil; ihtiyaç olarak kalsın” başlıklı kampanyanın açıklamasında “Efendiler tiyatro biletimden vergi almayın...” çağrısı yapıldı. Açıklamada, insanın kendisiyle yüzleştiği yerin tiyatro olduğu vurgulanarak yaşadığımız ülkenin son zamanlarında içinden geçmiş olduğu süreçte sanatla kalmanın bizleri bir arada tutacağı belirtiliyor. Açıklamada, özel tiyatrolardan alınan vergilerin sahne sanatlarını lüks bir konuma yerleştirdiği belirtilerek “Bugün ülkemizde lüks olarak addedilen yat, pırlanta gibi mallarda ÖTV oranları sıfırlanmış, beyaz eşyalarda ötv indirimine gidilmişken özel tiyatrolardan alınan vergiler sahne sanatlarını lüks bir konuma düşürmektedir. Ancak bilinmelidir ki tiyatroda izleyeceğiniz bir oyun sizi bir yatla yapamayacağınız yolculuklara çıkarabilir, parmağınızda pırlanta bir yüzüğünüz ya da boynunuzda bir kolyeniz olmayabilir belki ama kulağınıza küpe olacak çok seyler de anlatabilir ve hasılı kelam tiyatro beyaz eşya kadar da gerekli bir ihtiyaçtır. Efendiler tiyatro biletimden vergi almayın...” deniliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr