Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Times, 1994’te Londra’daki bir kafede öldürülen sendikacı Mehmet Kaygısız cinayetinde Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) bağlantısını gösteren resmi belgeleri haber yaptı. MİT’in gönderdiği belgelere göre MİT ajanının cinayeti işleyen zanlının eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Müdürü Mehmet Ağar’a götürüldüğü ve Ağar’ın “Aslanım benim” diyerek teşvik ettiği belirtildi.

Times’ta yer alan habere göre; Londra’nın Newington Green semtindeki bir kafede tavla oynarken başının arkasından vurulan Kaygısız cinayetinin ‘Türk casuslar tarafından emredildiği’ ortaya çıktı. Times, MİT’in sunduğu belgelerde eski Malatyaspor Başkanı Nurettin Güven’in adının, MİT’in emriyle bu cinayeti işleyen kişi olarak geçtiğini de yazdı. Kuzey Londra’da savaş halindeki iki Türk ailesinin yarattığı şiddetin o dönem Kaygısız cinayetini örtmek için kullanıldığının öne sürüldüğü haberde, “O dönemdeki şiddet olayları, öldürülecekler listesindeki Nafiz Bostancı isimli ikinci bir Türk muhalifin öldürülme girişimini de örtmek için kullanıldı. Bostancı, Doğu Londra’da bulunan Hackney semtindeki saldırıdan sağ kurtuldu. Şimdi Türkiye’ye dava açmaya çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

MİT’in gönderdiği belgelere göre MİT ajanının Güven’i eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Müdürü Mehmet Ağar’a götürdüğü ve Ağar’ın “Aslanım benim” diyerek teşvik ettiği de belirtildi. Güven’in açıklama yapma taleplerine yanıt vermediğinin de aktarıldığı haberde, Ağar’ın bir sözcüsünün de “Ağar, basına açıklama yapmıyor ve basının sorularını yanıtlamıyor” diyerek konuşmayı reddettiği vurgulandı.

İngiltere’de 90’lı yıllarda hakim olan uyuşturucu çeteleri savaşının cinayetler için dayanıklı bir örtü olduğu yorumunun yapıldığı haberde, “Türk uyuşturucu çetelerinin İngiltere’deki bölge savaşının bulanık dünyası, 25 yıldır kaynayan gerilim sırasında onlarca cinayete neden oldu. Mehmet Kaygısız bu güne dek uzun kurban listesindeki bir isimdi. Ölümüne yol açtığı iddia edilen uluslararası kan davası, karmaşık çete savaşları ve para aklama ağıyla örtüldü” ifadeleri kullanıldı.

‘Türkiye emretti’

Gazetede, 90’lı yıllarda Londra’nın eroin ticaretine hakim olan iki Türk mafya grubundan birinin ticari varlıklarını haritalayan araştırmasının Türkiye’nin İngiltere’nin başkentinde yargısız infazlar emrettiği iddialarını da beraberinde getirdiği yazılarak, “Uyuşturucu ticareti şiddeti maskelemek için kullanıldı. Anlaşmanın bir parçası olarak Londra sokakları eroinle kaplandı. Çatışma halindeki Kürt çeteleri uzun süredir uyuşturucu satışı, haraç ve İngiltere’de hala yasaklı bir terör örgütü olan PKK’ya para sağlamakla biliniyorlar.” denildi.

Times, İngiltere’de Mehmet Kaygısız cinayetiyle ilgili bilgilere, mafya babası İzzet Eren’in adliye binasından hapishane aracından kaçırılma girişiminin soruşturulmasıyla ulaşıldığını belirtiyor.

11 Nisan 2015 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde Eymür’ün ifadelerinin yer aldığı haberde Mehmet Kaygısız’ın adı ölüm listesinde geçiyordu.

Devletin ölüm listesi yıllar sonra açıklandı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr