İngiltere'nin The Times gazetesi, Rusya Federasyonu Dış İlişkiler Komitesi üyesi İgor Morozov ve Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov'un açıklamalarına dayandırdığı haberinde, Rusya'nın Suriye'ye hava saldırısında bulunmak için İran'daki Hamedan Hava Üssü'nü kullandığını hatırlatarak Rusya'nın Türkiye'ye İncirlik'i kullanmak için baskı yaptığını iddia etti.

İgor Morozov'un 'Rus jetleri ve bombardıman uçaklarının İncirlik Üssü'ne erişimine izin vermenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kremlin ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirme çabasının mantıklı bir devamı olacağını' söylediğine dikkat çeken gazete ayrıca Morozov'un "Göreceksiniz, bir sonraki üs İncrilik olacak. Bu, Putin için yeni bir zafer daha olacak" sözlerine yer verdi. 

"Erdoğan, kendisini Orta Doğu'daki çatışmalardan kurtarmaya çalışıyor"

The Times gazetesi, Rusya'nın Suriye'ye hava saldırısında bulunmak için İncirlik Üssü'nü kullanmaya başlaması durumunda 'bu gelişmenin Batı'yı rahatsız edebileceğini ve Soğuk Savaş'ın başlamasından bu yana Türkiye'nin NATO müttefikleriyle ilişkisinde en temel değişime işaret edebileceğini' ifade etti. Haberde ayrıca, 'Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uzlaşma, Ankara'nın dış politikasındaki büyük politika değişikliğinin bir parçası, bu da Erdoğan'ın kendisini Orta Doğu'daki çatışmalardan kurtarmaya çalıştığı izlenimini doğuruyor" yorumunda bulunuldu.

Türkiye'nin ABD'nin Suriye'de YPG'yi desteklemesine karşı çıktığını, darbe girişiminden sonra Türkiye'de ABD karşıtlığının yaygınlaştığını ve ABD, henüz Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade etme niyetini göstermediği için Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin sınavdan geçtiğini ifade eden The Times gazetesi, 'Rus savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssü'nden uçmaya başlaması durumunda ABD'nin başka alternatifler bulmak için üzerindeki baskının artacağı' yorumunu yaptı.

(Kaynak: BBC Türkçe)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr