Hükümet, dövizdeki artış nedeniyle ithalat ve ihracatta yeni yöntem arayışlarına girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ithalat ve ihracatta uygulanan takas yönteminde tüm ülkeler için Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin kaldırıldığını söyledi. Tüfenkci, bu kararda dolardaki artışın da etkili olduğunu belirterek, firmalara, ithalatçı ve ihracatçılara yeni bir kapı açıldığını, yerel para birimini kullanmak isteyenlere alternatif sunulduğunu söyledi.

Meclis’te bir grup gazeteciyle sohbet eden Tüfenkci, “Takas işlemlerine ilişkin izin ve takip süreci bakanlığımız tek pencere sistemi kapsamında gerçekleşecektir” diye konuştu.

Bu kararda dolardaki artışın da etkili olduğunu kaydeden Tüfenkci, “İthalatçı ve ihracatçılara yeni bir kapı, yerel para birimini kullanmak için bir alternatif. Uygulama bir haftadır hayata geçti. Bir makine ithal ettiğiniz zaman yerel para birimini de kullanmıyorsunuz, karşılığında mal gönderiyorsunuz. Buralarda karşılıklı gümrükleme avantajlarıyla birlikte herkes kendi yerel para birimini kendi ülkesinde kullanmış oluyor. Bu uygulama ticaret hacmini genişletir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr