Komşu ülkelerde yaşanan sorunlar ve Rusya uçak krizi nedeni ile düşen turist sayısı bu yıl borsada en çok ulaştırma endeksi hisselerini etkiliyor. Borsa İstanbul’da 6 şirket ile temsil edilen Ulaştırma Endeksi, mart ayından bu yana 82 bin 493 seviyesinden 64 bin 909’a kadar geriledi. Burada en yüksek düşüş ise ulaştırma endeksinde en yüksek ağırlığa sahip olan Türk Hava Yolları’nda görüldü. THY hisseleri, 1.5 yıldır düşüyor. Ancak düşüş son 2 ayda iyice hızlandı. Geçen yıl ocak ayında 10.20 TL olan THY hisseleri, geçen mart ayında 8 TL’ye, geçen hafta ise 6 TL’ye geriledi. Düşüş oranı son 1.5 yılda yüzde 40’ı aştı.

Endişesi güvenlik

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, Rusya ile yaşanan “uçak krizi”, Alman turistlere yönelik Sultan Ahmet Camisi yakınında gerçekleştirilen terör olayı ve Suriye ile yaşanan mülteci krizinin yabancıların Türkiye’ye gelmesi konusunda endişeler yarattığını anlattı. Bunun THY’nin Ocak- Nisan dönemine ilişkin trafik sonuçlarını da etkilediğini anlatan Tufan, “THY, yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.6 artarak 19.3 milyona yükselirken, doluluk oranı aynı dönemde 3.4 puan düşerek yüzde 73.8 olarak gerçekleşti.

Doluluk oranı düştü

Şirket ilk çeyrek bilançosunda yaşanan jeopolitik risklere rağmen satış gelirlerini geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18.3 artırırken, maliyetlerinin ciro artışından yüksek artması (yaklaşık yüzde 30), brüt kâr marjını yüzde 13,8 seviyesinden yüzde 5.4 seviyesine çekilmesinde etkili oldu. Şirketin operasyonel giderleri ise aynı dönemde yüzde 37.6 artış gösterdi” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr