İngiliz The Times gazetesinin diplomasi editörü Roger Boyes, bugünkü köşe yazısını 15 Temmuz tarihinde Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişimine ve ardından başlayan sürecin Avrupa Birliği (AB) üzerindeki muhtemel etkilerine ayırdı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, "Göçmen dolu Avrupa kaosa sürükleniyor" başlığıyla yayınlanan köşe yazısında 'AB'nin neredeyse hiç bu kadar zayıf görünmediğine' dikkat çeken Roger Boyes, "Türkiye de artık AB ile işbirliği yapmıyor" ifadelerini kullandı. 

AB'nin istediği sonuca ulaşmak için ödül ve yaptırım yöntemlerini birlikte kullandığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişiminin ardından 'yeniden otoriter bir tavır sergilediğini' vurgulayan Boyes, "AB, vize muafiyeti karşılığında Türkiye'den Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklikler yapmasını talep etmişti. Erdoğan ise tam tersine daha da sertleşti. Ülkesinin AB'ye girişini hızlandırmakla da pek ilgili değil. Onun üzerindeki tüm etkimizi kaybettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kendisini eleştirenleri toplayarak gözaltına aldığını' savunan Boyes, Türkiye'de darbe girişimi sonrasında yaşanan gelişmeleri 'Erdoğan'ın darbe sonrası karşı darbesi' olarak niteledi. Boyes'un yazısında ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Erdoğan'ın sadece AB'den vize muafiyeti konusunda taviz almaması halinde göçmenlere kapıları açma tehdidinde bulunması halinde bile Avrupa'da siyasi atmosfer zehirlenecektir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr