Çevre il ve ilçelerden çok sayıda gazetecinin katıldığı seminerin kapanışında konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, gazetecinin taraf olmaması gerektiğini ifade ederek, "Gazeteci taraf olduğu zaman gazeteciliğini kaybeder. Gazetecilik özgür meslektir. Batıda bu yüzden serbest gazetecilik var. Kendinize güveniyorsanız, bilgi dağarcığınız varsa, iyi haber yapabileceğinize ikna edebilirseniz dünyanın her yerini dolaşabiliyorsunuz. Yaptığınız haberi dünyaya duyurabiliyorsunuz" dedi.

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirten Olcayto, şöyle konuştu:

"Gazetecilerin hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığı, cezaevinde kaldığı dönemler oldu. Bunlar aşılacak diye umuyoruz. Kitap okumanın bile zorlaştığı bir dönem yaşanıyor. Bugün gerçek bilgiye ulaşma konusunda istek yok. İnsanlar dizilerle, dinsel konular istismar edilerek uyutuluyor. Bilgi aranmıyor. Sadece ezberci bir nesil yetiştirilmeye çalışılıyor. Umudumuzu hiç kaybetmedik. Pek çok meslektaşım da öyle. Mücadeleye devam edeceğiz."

Yerel basının da pek çok sorunu olduğuna işaret eden Olcayto, "Biz basın özgürlüğünü savunurken, basını bir ruhsata bağlamak isteyen arkadaşlarımız da var. Biz ne oda haline gelebiliriz, ne devletin güdümüne girebiliriz. Biz ne düşünürsek onu yazmaya çalışırız. Biz halk adına avukatlık yaparız. Bizim mesleğimiz budur. Yerelde de arkadaşlarımız çok önemli görevleri var. Yerelde çok büyük bir dağınıklık var. Dayanışma içinde bütün sorunların üstesinden gelebiliriz. Gazete sadece ilan almak için çıkmaz. Pek çok arkadaşım var hiç ilan almadan kendi fikirleri doğrultusunda yayın hayatını sürdürüyor. Bu da bir gazeteciliktir. Bana göre saygı duyulan bir gazeteciliktir" dedi.
Seminer, katılımcı gazetecilere sertifika verilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr