Diyarbakır'da 2013 yılında kurulan, zaman çaman PKK'ye karşı tutumu görülen TEVGER tarafından 28 Ocak 2015 günü Suriye'deki kantonlarla ilgili basın açıklaması yapıldı. PYD'nin kurduğu kantonların eleştirildiği basın açıklamasına polis kayıtlarına göre, yaklaşık 30 kişi katılırken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı toplantı ile ilgili soruşturma başlattı. Savcılık iddianamesinde, açıklamayı okuyan Vedat Yaraş ile TEVGER üyeleri Roger Çağer, Kadir Sutay ve Gül Merve Demirdağ hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1-5 yıl hapis cezası istendi. İddianamede PKK ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapan savcı, örgütün Türkiye, Suriye, İran ve Irak toprakları üzerinde Marksist-Leninist ilkeler doğrultusunda bir Kürt devleti kurma amacı taşıdığını belirtti.

KANTON PROTESTOSU

Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, 28 Ocak 2015 günü Dağkapı Meydanı'nda 30 kişilik bir grubun toplandığını belirten savcı, toplananların Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği üyesi olduğunun belirlendiğini ifade etti. Toplanan kişilerin elinde Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi bayrakları ve 'Şehide saygı, kantona hayır', 'Kanton değil bağımsızlık istiyoruz', 'Demokratik Suriye zihniyetini lanetliyoruz' gibi dövizler olduğunu belirten savcı, grubun 'Kantona hayır' sloganları attığını kaydetti. Şüpheli Vedat Yaraş tarafından Kürtçe basın açıklaması yapıldığı ifade edilen iddianamede, grubun daha sonra yürüyerek dernek binasına gittiği ve yürüyüşün olaysız bir şekilde sona erdiği belirtildi.

İddianamede suça konu basın açıklamasına da yer veren savcı, şüpheli Vedat Yaraş'ın, "Kobane'nin geleceği konusunda endişeliyiz. Hala kantonlarda ısrar edildiğini görüyoruz. Kantonlarda ısrar, Kürtler'in ölümünde ısrar etmektir. Kurtuluş sadece bağımsızlıkla mümkündür. Eğer Kobane hala kanton olup Suriye'nin işgali altında kalacaksa neden bu kadar gencimiz hayatını feda etti? Tüm bu savaş Kobane'yi Esad'a sunmak için miydi?" dediği aktarıldı.

"BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN İSTİYORUZ"

Basın açıklamasını okuyan Vedat Yaraş iddianamede yer alan ifadesinde amaçlarının Kürt gençliği içerisinde milli bilinç uyandırmak olduğunu anlatırken, "Kürtler'in millet olarak kabul edilmesini ve bağımsız bir Kürt devletinin kurulması fikrini yaymak istiyoruz. Hedefimiz tamamen bağımsız bir Kürt devletidir.Şu anda devlet kurabilecek gücümüz olmadığı için sadece fikir alanında mücadelemizi nasıl daha ileriye götürebileceğimizi konuşuyoruz" dediği kaydedildi. Derneğin Başkan yardımcısı Roger Çağer, ifadesinde yasal bir derneğin yöneticisi olarak basın açıklaması ve yürüyüşü düzenlediklerini herhangi bir yerden talimat almadıklarını söyledi.

Savcı, PKK/KCK'nin ana hedefinin birleşik, bağımsız, demokratik Kürdistan kurulması olduğunu, bu doğrultudasi her eylemin terör faaliyeti olduğunu, bu faaliyetleri övmenin terör örgütü propagandası niteliğinde olacağını kaydetti. Şüphelilerin PKK/ KCK faaliyetlerini övdüğü, bu faaliyetlere katılmayı teşvik edici nitelikte davrandığı belirtilen iddianamede, bu şekilde "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunun işlendiği kaydedildi.

TEVGER üyeleri Baran Irmak, İbrahim Turan ve Ferhat Karaboğa hakkında da IŞİD ile çatışmalarda ölen YPG'li ve peşmergelerin fotoğraflarını 22 Mayıs 2015 tarihinde Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde sergiledikleri için 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan dava açıldı. İddianamede, Kızıltepe Cumhuriyet Meydanı'nda fotoğraf sergisi düzenlendiğini belirten savcı, sergide PYD/YPG/YPJ mensubu kişilerin askeri kıyafetleri ile PKK/KCK, YPG/YPJ amblemleri ve sözde bayrakları ile çekilmiş fotoğraflarının olduğunu kaydetti. Sergideki bazı fotoğraflarda örgüt mensuplarının silahlı olduğu belirtilen iddianamede, şüphelilerin sergi ile terör örgütlerinin cebir ve şiddet içeren yöntemlerini meşru göstermek suretiyle terör örgütü propagandası yaptıkları ifade edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr