Mavi ile yeşili buluşturan Ordu, referandum seçiminde Erdoğan’ı ‘üzmeyecek’ gibi görünüyor. Öte yandan “halkın görüşlerine önem verilseydi, halka bugün referandumun sonuçları Terzi Fikri gibi bir başkan tarafından anlatılsaydı, kentte kesin ‘hayır’ oyu çıkardı. Çünkü halk ‘evet’ ile ‘hayır’ arasındaki farkı anlardı yorumu yapılıyor.

Karadeniz’in gözde illerinden biri olan Ordu’da referandum halkın bir numaralı gündemi. 16 Nisan’da sandıktan “evet” mi “hayır” mı çıkacak tartışmaları yapılırken Gülyalı, Perşembe, Altınordu, Gürgentepe ve Mesudiye gibi içelerde, CHP’nin de etkisi dikkate alındığında, “hayır” oyları hâkim görünüyor. Ama özellikle kırsal kesim ve Ünye, Fatsa gibi AKP’nin etkili olduğu ilçelerde “evet”e daha yakın olduğu yorumu yapılıyor.

Köy gazeteciliği...

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin mitingini izlemek için gittiğimiz Ordu, Tokat, Sivas, Giresun gibi illerden göç alan bir il. Özellikle merkezde ve merkeze yakın ilçelerde, CHP’yi destekleyen önemli bir kitlenin varlığı Ordu’daki sosyal yaşamı da hareketlendiren bir görüntü ortaya çıkarıyor. Kültür seviyesinde Türkiye ortalamasının üzerinde seyreden ve 1967’de bölgesinde ilk şehir tiyatrosunu açan bir kent olması bakımından da önemli bir il Ordu. Köy gazeteciliği de 1909’da Ordu’da hayat bulmuş.

Kentte AKP’ye oy verdiğini belirten seçmenler, referandumda, Ordu’da “Yüzde 60’ın üzerinde evet oyu çıkacağını” söylüyor. Ancak AKP’li seçmenlerin bu tahminine CHP’li ve MHP’li seçmenler deyim yerindeyse “temkinli” yaklaşıyor. CHP’li ve MHP’li seçmenlerin de kentte referanduma ilişkin görüşü “evet” oylarının “hayır” oylarına göre önde olması.

Fatsa 11 bölge...

Kentte sol seçmen açısından 1979’daki seçimlerde Fatsa’da belediye başkanlığını kazanan ve “kentte sosyalist bir yönetim kurduğu gerekçesiyle askeri operasyonla görevinden alınan” Belediye Başkanı Fikri Sönmez’in, nam-ı diğer Terzi Fikri’nin, “etkisini yitirmediği” de gözleniyor. Terzi Fikri’nin o dönemde Fatsa’yı 11 bölgeye ayırarak, halk komiteleri oluşturması ve bu komitelerde halkın belediye yönetiminde etkin olmasını örnek gösteren bazı CHP’li seçmenler, “Ordu’nun Terzi Fikri gibi bir belediye başkanı olsaydı, halkın görüşlerine önem verilseydi, halka bugün referandumun sonuçları Terzi Fikri gibi bir başkan tarafından anlatılsaydı, kentte kesin ‘hayır’ oyu çıkardı. Çünkü halk ‘evet’ ile ‘hayır’ arasındaki farkı anlardı” yorumunu yapıyor.

Ordu’da Gülyalı, Perşembe, Altınordu, Gürgentepe ve Mesudiye gibi ilçelerde, CHP’nin de etkisi dikkate alınırsa, “hayır” oyları hâkim görünüyor. Ama özellikle dağlık kesim ve AKP’nin etkili olduğu ilçelerde ise “evet” oylarının önde olduğu dile getiriliyor. Konuştuğumuz siyasi parti temsilcileri, “Ordu’da yüzde 60’ın altında oy çıkarsa, Türkiye genelinde sıkıntılı sonuç çıkar” değerlendirmesini yapıyor. Bu düşüncenin temelinde de “AKP’nin Ordu’daki hâkimiyeti” gösteriliyor.

‘Bütünşehir Yasası’

Son yerel seçimlerde AKP yüzde 54.5, CHP yüzde 34.2, MHP ise yüzde 8.2 oranında oy almıştı. Bütünşehir Yasası kapsamında büyükşehir olan Ordu’da, belediye CHP’deydi. İlçe ve köylerden gelen oyların çoğunun “AKP’ye gittiği” belirtilerek referandumda da benzer tablonun olacağı ifade ediliyor.

İktidarın yanında...

Muhaliflerini, “CHP yancılığı”yla suçlayan MHP lideri Bahçeli’nin, 6 yıl sonra Ordu’da önceki gün yaptığı mitingde ise “iktidardan yana olmanın faydaları”nı gördüğüne dikkat çekiliyor. Ordu-Giresun Havalanı’ndan miting alanına kadar hemen hemen her yer MHP bayrakları ve Bahçeli’nin afişleriyle doluydu.

Bu, “iktidarın kampanya sürecinde MHP’ye kent reklamları anlamında destek vermesi” olarak yorumlanırken bu yorumu AKP’li Belediye Başkanı Enver Yılmaz da doğruladı. Yılmaz, Bahçeli’yi miting sonrası kaldığı otelde ziyaret etti. Bu ziyaret de AKP ile MHP arasındaki “evet” kampanyaları sürecinde iki partinin yakınlaşmasının en önemli göstergelerindendi.

13 Nisan etkili olacak

Kentin referandum sonuçlarında 13 Nisan tarihinin de etkili olacağı ifade ediliyor. Çünkü 13 Nisan’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ordu’yu ziyaret edecek. Ordu’da, AKP’ye oy veren seçmenin fındık fiyatları ile ilgili partisine “kızgın” olduğu yorumları da yapılıyor. Erdoğan’ın da kente yapacağı ziyarette fındık fiyatlarına ilişkin açıklamalar yapacağı ve bu anlamda “AKP seçmenini rahatlatacağı” dile getiriliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr