ABD Dışişleri’nin Mart 2016 tarihli Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi Raporu, Türkiye’nin Suriye sınırı üzerinden petrol, rehine ve tarihi eser kaçakçılığıyla terörizmin finanse edilmeye devam ettiğini, bunu önlemek için Ankara’nın güçlü önlemler alması gerektiğini belirtti.

Terörizmin finansmanının Türkiye sınırından Suriye’ye nakit akışı şeklinde olduğu, Türkiye’nin kâr amacı gütmeyen örgütlenmelerinin de terör finansmanına açık olduğu aktarıldığı raporda “Kara para aklama yöntemlerinin başında sınırda kuryelerle büyük çaplı nakit para kaçakçılığı, ülke içine ve dışına para transferleri, ticari yolsuzluk ve emlak, altın, lüks otomobil alımı geliyor. Bunlarla mücadele için Türkiye’nin soruşturma gücü, kurumlararası işbirliği, polis kapasitesi, izleme ve ulaşma kabiliyeti “zayıf ve yetersiz” denildi.

Raporda şöyle denildi “Kâr amacı gütmeyen örgütlenmeler terör finansmanıyla ilgili incelenmiyor. Türkiye kovuşturma ve mahkûmiyetlerle ilgili 2009’dan beri yeterli istatistik tutmuyor. 2014 için hiçbir veri bulunmuyor.” 2015’te MASAK’ın kara para aklama şüphesiyle 387, terör şüphesiyle 61 kişiyi savcılığa sevk ettiği aktarılan raporda “Türkiye yurttaşlarının mal varlığıyla ilgili cezalandırma yapmıyor, ceza iş


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr