PKK saldırılarının kent merkezlerinde yüksek miktardaki patlayıcılarla gerçekleştirilmesinin önlenmesi için Güvenlik toplantılarında askerlerin istediği önlemlerden yalnızca biri uygulanmaya başlandı. Tarım Bakanlığı, örgütün kullandığı patlayıcıların ana maddesi olan “nitrat”ın satışını yasaklarken askeri yetkililer önlemlerin daha kapsamlı uygulanması gerektiğini savunuyor. Yoğun terör riski algılayan ABD ve çok sayıda Avrupa ülkesinin terör saldırısının malzemesi olacak her maddeyi üretiminden son kullanıcısına kadar otomasyon ile izlediğine dikkat çekilirken Genelkurmay yetkililerinin Sağlık Bakanlığı’nın ilaç takip sisteminin benzerinin kurulmasını önerdiği öğrenildi. Güvenlik kaynakları işleyen bir ‘takip sistemi’ gerektiğini savunuyor.

AKP’nin yürüttüğü çözüm sürecinin sona erdiği Temmuz 2015’ten bu yana yüksek miktarda patlayıcılarla yapılan ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine neden olan toplam 11 saldırı gerçekleştirildi. PKK saldırılarında yoğun olarak jandarma komutanlıkları ve Emniyet müdürlükleri hedef alındı. Bombalı saldırıların Başbakan veya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği güvenlik toplantılarında da gündeme geldiği öğrenildi. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Genelkurmay yetkilileri, ABD’nin Afganistan deneyimleri ve NATO’nun İstanbul Zirvesi’nde El Yapımı Patlayıcılar’a (EYP) ilişkin aldığı rehber kararlara da atıfta bulunarak bazı önlemlerin alınmasını istedi. Önlemlerin bir kısmı, Ahmet Davutoğlu hükümetinin terörün önlenmesine yönelik hazırlanan pakette de yer aldı. Genelkurmay yetkililerinin, saldırı potansiyeli olan kişilerin ve bunların kullanımına açık malzemelerin sıkı takibini istediği, bu kapsamda gündeme gelen tarım gübresi (amonyum nitrat) satışında Sağlık Bakanlığı’nca ilaçlar için uygulanan takip sisteminin örnek gösterildiği dile getirildi.

‘ABD, Avrupa her şeyi izliyor’

Genelkurmay’ın sıkı takip istediği konuları Cumhuriyet’e anlatan güvenlik kaynakları şu bilgileri verdi:

“Bu şekilde yüksek miktarda el yapımı patlayıcılarla ilk saldırı ABD Oklahoma’da 19 Nisan 1995’te gerçekleştirildi. Bu saldırının ardından ABD ciddi bir sistem kurdu ve önlemini aldı. Sistem; izleme, tespit etme, malzeme hareketinin kontrolü, önleme, faturalama boyutlarıyla çalışıyor. Sakıncalı görülen bir kimyasal madde satışı anında izleyen birime otomatik olarak düşüyor. Para akışı yine aynı kapsamda izleniyor. Sistemi delenler ağır şekilde cezalandırılıyor.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr