Bu yıl 100 bin turist ağırlamayı hedefleyen ProntoTour’un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, ağırladıkları turistin yüzde 80’ini yurtdışına götürdüklerini söyledi. Türkiye’ye İtalya, İspanya ve Fransa’dan turist getirdiklerini ancak bu yıl bu ülkelerden gelen turist sayısının yüzde 70’e yakın düştüğünü dile getiren Onaran, ama Türkiye pazarından umutlu olduklarını bu yıl yurtdışına çıkan kişi sayısında yüzde 15’e yakın artış olduğunu anlattı.

Doğu bitti

Onaran, “Yurt dışındaki azalmaları göz önünde bulundurarak yurtiçine ağırlık verdik. Yurtiçi pazarında bir boşluk olacağını düşündük. İç pazar ağırlığında Antalya var. Kültür turlarında da artış var. Mesela önceden Kapadokya’yı bayramlarda satardık, şimdi 12 ay satıyoruz. Bu durum Doğu Karadeniz için de geçerli. Eskiden Doğu Karadeniz’i sadece baharlarda satardık. Trabzon Batum gibi paket turlar yapıyoruz. Doğu turlarımız hemen hemen sıfırlandı. Eskiden en çok sattığımız turlardı. Mesela Gaziantep-Halep’e turlarımız vardı. Hepsi bitti” dedi.

İstanbul başka

Canlı bomba eylemleri ve terör saldırılarının turizmi olumsuz etkilediğini vurgulayan Onaran, “Son dakika iptaller olmadı, zaten geçen yılın sonundan başlayarak rezervasyon iptalleri oluyor. Ama yaşanılan her problem iptalleri arttırıyor. Özellikle de bomba İstanbul’da patlıyorsa... Çünkü turizmde İstanbul çok ön planda. Ankara’da olunca yankı uyandırıyor ama İstanbul’da olması başka... İstanbul Türkiye’nin her şeyi. O daha negatif etki yaratıyor. Turizm politikadan ve huzursuz ortamlardan etkileniyor. Hatta ekonomiden dahi etkileniyor. Bir ülkenin ekonomisi kötü gittiği zaman oraya insanlar daha az gidiyor. Yunanistan 2008 krizini yaşadığı zaman mesela. İnsanlar şöyle düşünüyor orada bir problem var niye gideyim diyor. Çok ciddi şekilde etkiliyor” ifadesini kullandı. Hükümetin charter uçuşlar için verdiği 6 bin dolar desteği yetersiz bulan Onaran, “Örneğin Marsilya’dan Bodrum’a uçak seferi koyuyoruz. Bu uçağın dolması gerekiyor. Eğer bu uçağı dolduramayacağını düşünüyorsanız sıfıra düşüyorsunuz. Siz 200 kişilik uçağın 100’ünü dolduramayacağınızı düşünüyorsanız o zaman maalesef o 6 bin dolarların filan bir anlamı olmaz” dedi.

Huzur ols un yeter

Avrupa ülkelerinde patlama olduğunda tur satışlarının bir ay boyunca durduğunu, ama erken toparlandığını dile getiren Ali Onaran’ın konuşmasının satır başları şöyle:

Paris’te, Brüksel’de ikinci üçüncü patlamalar olmuyor. Bulundukları çevre de problemli değil. İnsandaki algı çok önemli. Biz bu konuda şanssısız. Maalesef öyle coğrafyadayız ki komşumuz Suriye. Dünyanın en fazla konuştuğu terör olayının komşusuyuz. Yani bu bir algı olayı. O yüzden turist, Türkiye’ye de teröre yakın diye bakıyor.

Fiyatta problem

Türkiye aslında çok şanslı. Otelleri, tarihi, yemekleri her şey güzel. Harika bir turizm ürünümüz var. Ama imaj konusunda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu sadece reklamla olmaz biraz daha kendimizi anlatmalıyız.

İnsanlar hafta sonu uçağa binip İstanbul’a gelebiliyor. Ne yapar? Boğaz’a gider vs.. Aynısı Paris için de geçerli. Ama şu an korku hâkim. İstanbul için korku olmaya başladı. Turizm çok dinamik bir sektör. İnsanlar çabuk unutuyor. Yeter ki bulunduğumuz bölgede huzur olsun.

Fiyat hızlı indi

 Şu anda fiyat konusunda problem var. Fiyatı çok çabuk düşürebilirsiniz ama çok çabuk yukarı çıkaramazsınız. Oda fiyatları 100 Avro’dan 60 Avro’ya düştü. Fiyatlardaki düşüş çok hızlı oldu. Ama önümüzdeki sene fiyatı hemen 100 Avro yapamazsınız. Fiyatları o kadar hızlı düzeltemeyiz ama yeter ki o keyifli günleri görmek için huzur olsun.

Mesela temmuz-ağustosta bizim otellerimiz dolacak. Yüzde 80-90’larda doluluk yakalayacağız. Ama bu yeterli değil. Düşünsenize, 2 ay dolduruyorsunuz bir oteli. Ama siz 12 ay boyunca personele maaş ödemek ya da kira ödemek ve vergi ödemek zorundasınız. Bence şu an en önemli şeylerden bir tanesi de devletin konaklama sektöründe yardımcı olması. Ama yeterli mi değil.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr