Milli Eğitim Bakanlığı 27-28 Nisan tarihlerinde yapılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) merkezi ortak sınavlarda yer alacak soruların sızdırıldığı ve internette el altından dağıtıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Soruşturmanın ardından soruların sızdırılmadığı tespit edilirken, olayın ‘troll’lemeden ibaret olduğu açıklandı. Bakanlık açıklaması şöyle;

“Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi ilgilendiren her haberi hassasiyetle takip eder, kamuoyunda rahatsızlık yaratan haberlere ilişkin inceleme yapar. Bakanlığımız söz konusu iddialarla ilgili olarak ivedi bir şekilde incelenmesi için Rehberlik ve Denetim Başkanlığına soruşturma talimatı vermiştir. İnceleme neticesinde; İlk etapta sosyal medya aracılığı ile ortaya çıkan, sonrasında basına da konu olan ‘’sınav kitapçığı kapak görüntüsü’’; internet dünyasında ‘trolleme’ denen dezenformasyona dayalı bir algı çalışmasının ürünüdür. Bu ‘sınav kitapçığı kapak görüntüsü’ önceki sınavlarımız sonrası yayımlanan ‘basın nüshası’nın üzerinde oynanmış biçimidir. Sözü edilen ‘kapak formatı’ gerçekleştireceğimiz ‘Merkezi Ortak Sınav’da kullanılacak kitapçık kapaklarıyla yazı karakteri, şablon yönünden bütünüyle farklıdır. Sınav güvenliğine dair herhangi bir sızma söz konusu olmayıp iddiaların asılsız olduğu tespit edilmiştir.”

Önceki gün Facebook internet sitesinde yer alan “Trol Mizah Grup” isimli kapalı bir hesapta sınava ait ‘B’ kitapçığının kapak sayfası paylaşıldığı iddia edilmişti. Olayın sosyal medyada patlak vermesi ve bazı öğrencllere soruların el altından sızdırıldığı iddiaları üzerine Bakanlık soruşturma başlatmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr