8. sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 174 bin öğrencinin yarıştığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG- 2016) ortak sınavlarının son oturumu dün yapıldı. Öğrenciler son oturumda fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil testlerinden sınav oldular. Her dersten 20’şer sorunun yer aldığı testler için öğrencilere 40’ar dakika süre verildi. Her testten sonra 30’ar dakika ara verilirken, tüm yurttaki ortak sınavlar saat 12.00’de tamamlandı. Dün yapılan testlere giremeyip, mazeretini beş iş günü içinde okul müdürlüklerine bildiren öğrenciler için mazeret sınavları 14-15 Mayıs’ta yapılacak. TEOG-2016 sonuçlarının ise haziran ayında açıklanması planlanıyor.

TEOG oturumları, Türkiye’deki 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda, 92 bin 924 salonda; yurtdışında ise 15 merkezde ve 21 okulda düzenlendi. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında sınava alındı. Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci de tek kişilik sınıfta sınava alındı.

Yabancı dil çok kolaydı

İstanbul Şişli’deki Pakmaya Hüsamettin Ziler Ortaokulu öğrencileri sabah 08.00’den itibaren okula gelip sınav saatini beklemeye başladı. Çok sayıda öğrencinin velisi de sınav boyunca okul bahçesinde bekledi. Öğrenciler, çıkışta ise sınav maratonunun bitmiş olmasının rahatlığını yaşıyordu. Sınavın bitiminden sonra çok sayıda öğrenci gruplar halinde testlerde yer alan soruların değerlendirmesini yaptı ve sorulara verdikleri cevapları birbirlerininkiyle karşılaştırdı. Bazı öğrencilerin sınav hakkındaki görüşleri ise şöyleydi;

Zeynep Durmuş: İngilizce kolaydı. İnkılapta da çok zorlanmadım. Geçen sınavdaki gibi paragraftan yorum çıkarma soruları vardı. Fen sorularında biraz zorlandım.

Dilan Şer: İnkılapta biraz zorlandım, yine de başarılı bir sonuç alacağımı düşünüyorum. Atatürkçü düşünce yapısıyla ilgili sorularda birkaç yanlışım vardı. Yabancı dil çok iyi geçti. Sorular bana çok kolay geldi. Çeldirici sorular vardı ama pek zorlanmadım.

Serhan Efe Güler: İnkılap ve İngilizcede iki üç tane çeldirici soru vardı. İngilizcede tek metinle ilgili iki soru vardı. O sorular çeldiriciydi. Fen testinin bu kadar kolay olacağını tahmin etmiyordum. İnkılapta bilgiye dayalı sorular olacağını tahmin ediyordum. Daha çok yorumla alakalı sorular çıktı.

İrem Özhan: İki günü değerlendirmek gerekirse ikinci gün daha rahattı. İlk gün matematik çok zorladı. Zaten kolay diyen pek yoktu. Fende ve İngilizcede eleyici sorular vardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr