Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG-2016) 2. Dönem ortak sınavlarının ilk oturumları dün yapıldı. 8. sınıftaki yaklaşık 1 milyon 174 bin öğrenci Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinden sınav oldu. Öğrenciler her ders için 20 adet sorunun yer aldığı testlere girerken, soruları cevaplamaları için 40’ar dakika süre verildi. Musevi ve Ermeni Ortaokulu öğrencileri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden kendi programlarından hazırlanan soruları cevapladı. Özel okullarda okuyan Ermeni, Musevi ve Rum asıllı öğrenciler ise bu dersin sorularından muaf tutuldu..

Öğrenciler, bugün ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil, testlerinden sınav olacak. Oturumlar saat 09.00’da başlayacak ve her test bitiminde 30 dakika ara verilecek. Bugünkü oturumların ardından TEOG-2016 ortak sınavları sona erecek.

 

Seçici sorular vardı

İstanbul Şişli’deki Pakmaya Hüsamettin Ziler Ortaokulu öğrencileri, TEOG sınavına girerken oldukça heyecanlıydı. Çok sayıda öğrencinin velisi de okul bahçesinde sınavın bitimini bekledi. Öğrencilerin büyük kısmı sınav süresinin bitimini beklemeden kâğıtlarını sınav görevlilerine teslim ederken, bir süre birbirleriyle sınav değerlendirmesi yaptılar. Bazı öğrencilerin sınavla ilgili görüşleri ise şöyleydi;

İrem Ünlü: Matematik biraz zorladı. Onun dışında iyi bir sınavdı. Zaten benim sözel derslerim daha iyi. Din sınavı ise bayağı kolaydı. Nuri Akın Lisesi ve Maçka Akif Tuncel Lisesi’ni hedefliyorum.

Erdemit Yüzügül: Matematik soruları çok zordu. Özellikle formül soruları zorladı. Türkçede uzun sorular vardı. Kolay çözdüm ama zamanımı aldı.

Levent Erbakır: Matematikte prizma sorularında zorlandım. Din Kültürü ve Türkçe kolaydı. 1. Dönem testleri bugünkü sınava göre daha kolaydı.

Dilan Şer: Sınav genel olarak çok iyiydi, ama matematik bayağı zordu. Aslında formülleri ezberlediğimi düşünüyordum, ama farklı türden sorular geldi. Kafam karıştığı için pek yapamadım. Türkçe ise gayet kolaydı. Nişantaşı Nuri Akın Lisesi’ni hedefliyorum.

Çağla Kırca: Matematikte 3-4 mantık sorusu eleyiciydi. Birini kaçırdım, diğerlerinden emin değilim. Türkçede de iki eleyici soru vardı. Paragraf soruları kolaydı. Dinde de bir soru eleyiciydi. Matematik ve Türkçe ilk dönem sınavına göre daha kolaydı. İlk sınava kadar Vefa Lisesi’ni hedefliyordum, ama hedefimi düşürmek zorunda kaldım, şimdi Beşiktaş Anadolu’yu düşünüyorum.

 

Sınav zor ve seçici

TEOG testlerini değerlendiren uzmanlar, geçmiş yıllarla kıyaslandığında soruların çok daha zor ve seçici olduğunu söylediler.

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları bölüm başkanlarının 8. sınıf TEOG sınav sorularıyla ilgili yorumları şöyle:

TÜRKÇE: Öğrencilerin algılamayorumlama becerilerini ölçen anlam bilgisi soruları bu yıl da “ağırlıklı kazanım” oluşturmuş. Bilgiyi kullanma gücünü ölçmeye yönelik sorulardan oluşan bir mantık egemen. Dilbilgisi soruları müfredata uygun.

MATEMATİK: TEOG Merkezi Sınavlarında alıştığımız zorluk derecesinin üzerinde zor ve orta düzey zorlukta sorular var. Olasılık sorusu belirleyici olacaktır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Kolay diye nitelenebilecek özellikte sorulardan oluşan bir sınavdır.

 

Hata yok

Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı Ali Keskin, “Bu yılki matematik sınavı geçen yıllara göre daha zor ve seçici olduğu gibi işlem kabiliyetinin sergilendiği, günlük hayata adapte edilmiş ve aynı zamanda okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Kazanımlara uygun olarak hazırlanan sorularda herhangi bir hata bulunmamaktadır” dedi.

Bahçeşehir Okulları Matematik Bölüm Başkanı Yahya Cemali de, bu testi, “Yorucu ve zorluk düzeyi yüksek bir sınav olarak nitelendirilebilir. Soruların yarısından fazlası çok adımlı işlem becerisi ve işlem bütünlüğü gerektirmektedir. Sınav, bu yönüyle, şimdiye kadar yapılan merkezi ortak sınavlar düşünüldüğünde en zor sınav olmuştur” diye yorumladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr