Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilecek öğrenciler için “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu”nun bu ay içerisinde yayımlanması bekleniyor.

Bu kılavuzda yer alacak esaslar, kılavuzun yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Geçen yılın kılavuzunda bir değişiklik olmaması halinde, 8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğü esas alınarak yapılacak.

Özel okula gitmekte kararlı olanlar kayıtlarını devlet okullarına tercih dönemi başlamadan tamamlayacak. Yani öğrenci ve veliler özel okul konusunda önceden karar verip kesin kayıt yaptırdığında, Anadolu lisesi şansını kaybedecekler

Tek tip ve bir defa tercih alınarak yerleştirme yapılacak. Yedek yerleştirme yapılmayacak. Öğrencilere 25 okul tercih hakkı verilecek yani öğrenciler tüm okul türleri içinden 25 tercihte bulunabilecek. Tercih başvurusunda bulunmayan öğrencinin kaydı otomatik olarak açıköğretim kurumlarına yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kesin kaydını yapmış olanlar tercih hakkını kullanmış sayılacak. Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açıköğretim kurumlarına yerleştirilecek

TEOG sınavı ve sonrası değerlendirme sürecini değerlendiren Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Eğitim ve Eğitim Geliştirme yöneticileri, “TEOG’da bundan sonraki, süreç nasıl olacak? Veliler ne yapmalı? Okul seçimlerinde nelere dikkat edilmeli?” sorularını yanıtladı.

Nakiller nasıl yapılacak

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek. Bu işlem sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek. Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek.

Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek.

Nakil döneminin tarihleri MEB tarafından belirlenecek.

Ortak sınav puanları MEB tarafından belirlenecek tarihte ilan edilecek ve duyurulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, tercih ve yerleştirme sürecine ilişkin takvimi de belirleyecek. Buna göre, ortak sınav puanlarının açıklama tarihini MEB ilan edecek ve duyuracak. Tercihlere esas kontenjan tabloları ile 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanları’nın (YEP) ilan edilecek tarihini de MEB yerleştirme sürecine ilişkin takvimde açıklayacak. TEOG kapsamında yapılan merkezi sınavların tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise belirli bir tarih aralığında yapılacak. Bu tarihler MEB tarafından ilan edilerek; özel okulların kayıt işlemlerinin belirlenen tarihlerde tamamlanması gerekecek. Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine öğrenci kayıtları da MEB tarafından belirlenecek tarihlerde yapılacak.

Okul seçerken dikkat

Devlet ya da özel, hangi okul seçilirse seçilsin; çocuktan çocuğa iyi okul kavramı farklılık göstermektedir. Kimi çocuk için sıkı disiplinli, akademik olarak öğrenciyi zorlayan ve destekleyen okullar tercih nedeni olabilirken; kimi çocuk için de daha rahat, sosyal yönü geliştiren okullar daha uygun seçenekler olabilmektedir. Liselerin eğitim verecekleri yabancı dil de okul seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardandır. Bu nedenle okul seçiminde çocuklar özelliklerini ve gerçeklerini iyi bilmeli ve hayallerinin peşinden koşabilecekleri okulları tercih etmelidirler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr