6 dersten yapılacak sınav iki gün sürecek. Bugün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, yarın da Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. Sınavlara 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 167 bin 854 öğrenci girecek.

ÖĞRETMEN HAZIRLADI ÖĞRENCİ CEVAPLAYACAK

TEOG sınav soruları 10 bin soruluk havuzdan seçildi. 87 öğretmen 5 bin soru hazırladı. Kontrollerini 31 öğretmen ve 25 akademisyen yaptı. Bu sorular soru havuzundaki 5 bin soruyla birleştirildi. Böylece TEOG soruları bu 10 bin soru arasından seçildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, sınavların yurtiçinde 970, yurtdışında ise 15 merkezde gerçekleştirileceğini aktardı. İ

ARAÇLARA UYDU TAKİBİ: Soruların matbaa basım süresince emniyet mensupları 24 saat nöbet tuttu. Görevliler, 38 gün önce matbaaya girdi. Sınav salonu ve çevresinde sinyal kesiciler yer aldı. Sınava girecek 1.2 milyon öğrenci ve 6 ders için toplam 8 milyonun üzerinde kitapçık ve aynı sayıda cevap kağıdı basıldı. Sınav sorularının okullara sevkıyat işlemleri de dün tamamlandı. Soruların taşındığı araçlar uydudan izleniyor, nerede durdukları ve hangi güzergahı izledikleri adım adım takip ediliyor.

UZMANLAR KONTROL ETTİ: Türkiye'nin çeşitli okullarından 87 öğretmenin hazırladığı 5 bin soru, her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 31 öğretmen, 25 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi. Sorular, sınavdan önce bu havuzdan çekilerek matbaa aşamasına gönderildi.

TERÖR NEDENİYLE BAŞKA OKULA: Terör nedeniyle yürütülen operasyonların devam ettiği ilçelerdeki okullarda TEOG sınavları yapılmayacak, öğrenciler kendi okullarına en yakın okullarda sınava alınacak.

KURALLARA UYUN, BUNLARI GETİRMEYİN: Sınav salonlarına bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile gelmek yasak. Bunlar belirlenirse öğrencinin sınavı, ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

İKİ GÜNLÜK MARATON

TEOG 2. dönem sınavları bugün başlayıp, 2 gün sürecek. Sınavlar, yurtiçinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurtdışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleştirilecek. 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava girecek. Sınavlar saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak ve 40'ar dakika sürecek. Sınavlar arasında 30'ar dakikalık mola olacak.

4 FARKLI KİTAPÇIK VAR

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak. İngilizce'den 1 milyon 166 bin 275, Fransızca'dan 383, Almanca'dan 370, İtalyanca'dan 11 öğrenci sınava girecek. TEOG sınavına giremeyenler için 14-15 Mayıs'ta mazeret sınavları var.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr