Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG-2017) kapsamında yapılan 2. dönem merkezi ortak sınavlar dün, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları ile tamamlandı. Eğitimciler sınavların eleyici olmaktan uzak olduğunu belirtti. Uzmanlar sınavdaki soruların en zorlayıcısının İngilizce olduğunu söyledi.

1 milyon 190 bin 826 sekizinci sınıf öğrencisinin katılma hakkının bulunduğu TEOG’a herhangi bir sebepten dolayı giremeyen öğrenciler için mazeret sınavları 20 - 21 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Bu sınavlara katılmak isteyen öğrencilerin sınava katılmama gerekçelerini en az 5 işgünü içinde e-okul sistemine işlemeleri gerekiyor. Beşiktaş’taki Şair Nedim Ortaokulu’nda sınava giren öğrencilerin sorularla ilgili görüşleri şöyleydi;

Nisa Kara: Fen sorularını yaptığımı düşünüyorum. Genel olarak 1. dönem konuları yoktu, son konulardan soru çıkmıştı. İnkılap tarihi ise çok kolaydı, soruların cevapları metin içinde yer alıyordu. Yabancı dil ise kötü geçti. Yapılabilecek sorulardı ama kelime bilgisi gerekiyordu. Etiler Anadolu Lisesi’ne gitmek istiyorum.

Zeynep Yöntem: İlk döneme göre çok daha kolay bir sınavdı. Fen sınavında dikkat edilmesi gereken birkaç soru vardı. İngilizcede kelime bilgisini ölçen sorular ağırlıktaydı. İnkılap tarihinde ise paragraflar geçen döneme göre çok kısa tutulmuştu.

Yiğit Temur: Fen hariç zorlanmadım. Fende bitkiler ve asit - baz konularına takıldım. Son konulardan çıkacağını düşünerek onlara çok çalışmamıştım. 16 doğru bekliyorum. İnkılap çok kolaydı, 18 üstü doğru bekliyorum. Yabancı dil orta seviyedeydi. Onda da 3 yanlış olabilir.

Birinci dönem konularından soru yoktu

Oğuzkaan Okulları Bölüm Başkanları ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz sınav sorularını şöyle değerlendirdi; “2. dönem sınavları çalışanla çalışmayanı ayırmaktan oldukça uzak sınav olarak gerçekleşti. Bu durumda 1. dönem sınavları daha belirleyici olacaktır. Geçmiş yıllardan farklı olarak birinci dönem konularından soru yoktu, öğrencinin zorlandığı sorular canlılar ve enerji ilişkileriyle, maddenin halleri ve ısı ünitelerinden gelmiş. Bu iki soru öğrencinin yorum gücünü ölçmeye yönelik sorulmuş. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında öğrencileri zorlayacak çeldiricisi yüksek soru yok, bilgi gerektiren sorulardan oluşmuş. Bu sınavda çok sayıda net yapan öğrenci çıkacaktır. İngilizce sınavında öğrencileri zorlayacak aynı türde iki metin sorusu var. İki gündür yapılan sınavların en zoru İngilizce oldu.

Tercihler temmuzda

TEOG 2017 sonuçlarının haziran ayı içinde açıklanması bekleniyor. Öğrenciler 1. ve 2. dönem merkezi ortak sınavlardan aldıkları sonuçlarla oluşturulacak Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanlarının (AOSP) oluşmasının ardından okulda elde ettikleri derecelerinin değerlendirildiği Yılsonu Başarı Puanlarının (YBS) eklenmesiyle oluşacak Yerleştirmeye Esas Puanlarına (YEP) göre gidecekleri lise tercihini yapacak. Tercihler temmuz ayı içinde yapılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr