“Alacakları temiz bir hava, yiyecekleri sağlıklı gıdalar olmadıkça, ne yapacaklar ki çocuklarımız onlarca evi, arabayı...”

Cerattepe’de bakır ve altın çıkarmak isteyen Cengiz Holding’in Eti Bakır şirketine karşı yıllardır direnen, son günlerde ise biber gazlı, plastik mermili, TOMA’lı saldırılara uğrayan Artvinliler adına, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın ağzından dökülüyor bu sözler. Ülkenin yaşadığı kaos döneminde AKP’nin madeni oldu bittiye getirme girişimi, kimsenin gözünden kaçmıyor. Bu nedenle CHP’lisi, AKP’lisi, MHP’lisi topyekun mücedelenin içinde. Karahan bu dayanışmayı şöyle özetliyor: “Bu Artvin halkının yaşam mücadelesidir. Huzurumuzu kaçırarak bizi parçalamaya çalışıyorlar. Kentin tüm kesimleriyle kenetlenmiş durumdayız. Asla pes etmeyeceğiz. Ettiğimiz zaman ise Artvin diye bir şey kalmayacak!..”

Cerattepe direnişinde kadınlar hep ön safta. Artvin Devlet Hastanesi önünde, Cerattepe yolunda biber gazıyla boğulsalar, TOMA’dan sıkılan tazyikli sularla ıslansalar da sözlerini sakınmadan söylüyorlar.

Yeşil Artvin Derneği’nin başkanlığını uzun yıllardır yürüten Nur Neşe Karahan gibi zaman zaman “direniş kepçesinin” üzerinde polisi bekliyorlar, zaman zaman çevik kuvvete çıkışıp, “Cengiz’i değil bu halkı koruyun. Çocuklarınıza helal ekmek götürün” diye bağırıyorlar. Karahan’a neden bu mücadelede, üstelik en başta yer aldığını soruyorum. Yanıtı çok açık:

“Yaşam çocuklara ev, araba bırakmak değil. Evleri, arabaları olsun ama temiz nefes alabilecekleri temiz yemek yiyecekleri bir dünya kalmadıktan sonra napacaklar ki o evleri. Bu çocuklara ne bırakacaz, biz nasıl yaşayacağız.”

İstanbul Barosu: Artvin halkının yanındayız

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr