Belçikalı kadın bisikletçi Femke Van Den Driessche’nin bisikletinin fren bağlantı ayarına motor yerleştirdiğinin ortaya çıkmasının ardından gündeme bomba gibi düşen teknolojik doping sonrası Fransa Bisiklet Turu’nda alınan özel önlemler dikkat çekiyor. Ocak ayındaki Dünya Cyclo-cross (Bisikletli Koşu) Şampiyonası’nda 23 yaş altı kategorisinde yarışan ve 6 yıl yarışmama cezası alan Avrupa şampiyonu Driessche’nin bisikletindeki motor aksamı Dünya Bisiklet Birliği’ni (UCI) harekete geçirdi. Fransa Bisiklet Turu’nun ilk gününden bu yana kontroller artırılarak devam ediyor.

UCI görevlilerinin takımlardan habersiz gerçekleştiği denetimlerde bugüne kadar bir düzeneğe rastlanmadı. UCI yetkilisi Belçikalı Luc Geysen, Tour de France’ın ilk etabından bu yana bin 1600 bisikleti kontrol ettiklerini söyledi. Start ve finişin dışında etaplarda da denetimlerini sürdüren yetkililer kaçak motor düzeneklerini tabletlerle arıyor. Tabletteki özel program mıknatıs yoğunluğuna göre ‘kaçak düzenek’ uyarısı veriyor. Aramalarda ayrıca ısıya duyarlı kameralar da kullanılıyor. Bir bisikletin kontrolü yaklaşık 30 saniye sürerken gün içinde birçok takım denetleniyor.

‘Kontrol şart’

Lotto Soudal takımının ünlü Alman bisikletçi Anre Greipel konuyla ilgili olarak “Benim için teknolojik doping, ilaç dopinginden çok daha kötü. Çünkü ilaç dopingine göre çok daha fazla avantaj elde edebilirsiniz. Bence bisiklet sporunun ruhunu yaralayıcı bir durum. Kontrol şart. Kesinlikle önüne geçilmesi gerekir” dedi. Fransa Bisiklet Turu’nun Bourg-en-Bresse’ten Culoz’a geçilen 15. etabı büyük çekişmeye sahne oldu. Etixx Quick-Step Julian Alaphilippe yarışın 28. km’sinde küçük bir kaza geçirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr