Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), KKTC’de Teknoloji Vadisi kuruyor. ODTÜ KKTC Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin (KALTEV) öncelikli araştırma alanları bilişim, enerji, modern tarım ve güvenlik olacak.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Türkiye Cumhuriyeti makamları ile yapılan görüşmelerin sonucu olarak projenin 46 milyon TL olan finansmanın sağlandığını ve KALTEV Yatırım Protokolü’nün Lefkoşa Büyükelçiliği ile imzalandığını belirterek şunları söyledi: “Kuzey Kıbrıs’ta politik durum ve siyasi izolasyonlar sebebiyle arzulanan düzeyde gelişmeyen teknolojiye dayalı üretim ekosisteminin yaratılmasında, ODTÜ’nün öncülük edebileceği fikri ile doğan Kalkanlı Teknoloji Vadisi, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan 90 bin üniversite öğrencisi ve yüzlerce araştırmacıyı inovatif ve üretken bir yapılandırmada buluşturmak için önemli bir atılım.

Kalkanlı Teknoloji Vadisi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun mevcut araştırma gruplarını ve önceliklerini kapsayacak, güncel dünya sorunlarına odaklanan yenilikçi çalışmalara ev sahipliği yapacak şekilde tasarlandı. KALTEV’in öncelikli araştırma alanları bilişim, enerji, modern tarım ve güvenlik olarak belirlendi. KALTEV Ar-Ge kompleksi 15 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olacak. KALTEV Ar-Ge kompleksinin ilk etabının 2018 Eylül ayında, ikinci etabının ise 2019 Eylül ayında hizmete alınması planlanıyor.” ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, dünyanın çeşitli ülkelerinden on binlerce gencin, eğitim almak ve araştırma yapmak için KKTC’ye geldiğini ancak değer yaratma olanağı bulamadan adadan ayrıldığına dikkat çekerek “Kariyerlerini araştırma geliştirme alanında sürdüremeyeceklerini düşünen genç beyinlerimiz ise adada kalmıyor ya da eğitimlerini yurtdışında tamamladıktan sonra geri dönüyor. Kuzey Kıbrısta bilim ve teknoloji üretimi odaklı kalkınma devrimini tetiklemek üzere ilk kıvılcımı çakıyoruz ve ‘ODTÜ’nün Silikon Vadisi yok ama Kalkanlı Teknoloji Vadisi olacak’ vizyonuyla doğan ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin temelini atıyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr