Üç değişik denizden gelen üç delikanlının Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve rahmetli Necati Akçağlılar’ın kurduğu şirketin bugün 60. yıla başarıyla ulaştığını anlatan Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin bunda en büyük payın çalışanların olduğunu belirtti. Tekfen’in, 60. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Gigin, “Bizler, Türkiye’nin demokratik, laik, hukuk devlet ilkeleri içerisinde yol alması gereğine sarsılmaz bir inançla bağlıyız ve de bu bağlamda demokratik bir toplum içinde ifade özgürlüğü ve basının haber alma özgürlüğünün olmazsa olmaz olduğunun bilincindeyiz” dedi.

Ciro ikiye katlanacak

Gigin, 15 bin çalışanı ve 5 milyar lira cirosu olan, halka açık bir şirketler topluluğu haline geldiğini açıkladı. 2017-2021 arasındaki 5 yıllık dönemde, temkinli bir strateji ile cirolarını 5 milyardan 10 milyar liraya ulaşmasını hedeflediklerini ifade eden Murat Gigin, “Müteahhitlikte ağırlıkla petrol ve gaz ve bunlarla ilişkili sektörlerde faaliyet gösteriyoruz. Petrol fiyatları 40-50 dolara düşerken birçok proje ya ertelendi, iptal oldu. Biz de Türkiye’ye odaklandık. 60. yılda 4-5 tane büyük proje bağladık. Elimizdeki projelerin değeri 5.5 milyar dolara çıktı” diye konuştu.

GÜBRE İÇİN PATLAMA TATBİKATI

Tekfen Holding yöneticileri 60. yılı ile ilgili basının karşısına çıktı. Terör eylemlerinde patlayıcı olarak kullanılması nedeniyle bir süredir satışı yasak olan azotlu gübre ile ilgili üreticilerin bir girişimi var. Bu konuyu Tekfen Üst Yöneticisi (CEO) Osman, gübre içindeki amonyum nitrat yüzde 34.5 olduğu zaman patlayıcı sınıfına girdiğini, Türkiye’de azotlu gübrede kullanılan amonyum nitrat oranının yüzde 30-31 seviyesinde olduğunu söyledi. Şimdi Türkiye’deki gübre üreticileri bu oranı yüzde 26’ya indirerek yeniden satış izni için başvuruda bulunmuşlar. Bu numuneler 1 Kasım’da patlama testine tabi tutulduktan sonra izin konusunda son kararın verilmesi bekleniyor. 1 Kasım’da TÜB İTAK, İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tüm üreticilerin örneklerini verdiği bir test yapacak. Aselsan’ın da katılma ihtimali var. Bu test sonucunda yüzde 26 içerikli gübrelerin az patlayıcı olduğu ispatlanırsa satışına izin verilecek. Kanun koyucu ile üretici bu konuda birlikte çalışıyorlar. Toros markasıyla, 35 yıldır tarımın içinde olduklarını ifade eden Murat Gigin 3 tesiste, Türkiye toplam gübre üretiminin yüzde 28-30’unu sağladıklarını, yakın gelecekte de bizzat tarımsal üretimde olabileceklerini aktardı.

Berlin’e proje

Tekfen’in halen cirosunun yüzde 2.5-3’ünü temsil eden gayrimenkul tarafında hedeflerinin yüzde 15’lere ulaşmak olduğunu, İstanbul, İzmir ve birçok başka yerde arazi aldıklarını, hatta Avrupa’nın merkezinde bazı yerlerde de girişimleri olduğunu anlatan Murat Gigin, “Burada fiyatları arsa fiyatları yükseltiyor. Yüzde 50’leri geçebiliyor. Almanya’da Berlin’in göbeğinde bir proje üzerinde çalışıyoruz. Orada bile arsa değerinin payı yüzde 35 civarında” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr