Sonbaharla birlikte su sıcaklığının düşüşe geçtiği Karadeniz'den, daha sıcak bir iklime sahip Akdeniz'e göç eden palamut, balıkçıların yüzünü güldürüyor. Türk kara sularında Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi'nde son yılların en bol palamut avcılığı yapılıyor. Tezgahlardaki düşük fiyatıyla vatandaşın sofralarını süsleyen palamut, boyutuna göre 5 ila 10 lira arasında satılıyor. Son günlerde Çanakkale Boğazı'nda çok sayıda tekne, ağları palamut dolu halde limanlara geri dönüyor.

O şanslı balıkçılardan birisi ise gece Kilitbahir Köyü Limanı'ndan denize açılan 'Rasgele' adlı tekne oldu. Teknenin sahibi Şükrü Türe, tayfasıyla birlikte çıktığı avda, Havuzlar mevkiinde palamut sürüsüne denk geldi. Şükrü reis, döktüğü ağları ile denizde harman çekti. Çevirdiği palamut sürüsü ağları doldurunca hem reisin, hem de tayfalarının yüzü güldü.

Balık dolu ağlar çekilip, teknenin kıç üstüyle iskele ve sancak alabandalarına balıkçılık deyimiyle saçak vuruldu. Ardından da yakalanan palamutlar ağlardan temizlenmek için Kilitbahir Köyü Limanı'na dönüldü. Limana bağlanan teknedeki ağlar, rıhtıma çekilip balıklar temizlendi. Uzun uğraşlar sonucunda ağlardan tek tek çıkarılan palamutlar teknenin baş üstü ile iskele ve sancak alabandalarını doldurdu. Gece yarısı yaşanan tüm yorgunluk ve uykusuzluk 130 kasaya sığan 1500 palamutla sevinç ve keyfe dönüştü.

Balıklar, fiyatta anlaşılan bir kabzımala toptan satıldı. Kabzımal ise palamutların çeşitli illerdeki balıkhanelere gönderilerek satılacağını söyledi. 'Rasgele' isimli teknenin reisi Şükrü Türe, bu sezon palamut balığının bol olduğunu belirtip, "Çok şükür Allah'a, ekmek paramız çıkıyor işte. Bu akşam avımız bereketli geçti. Bir süredir Karadeniz'de ve Marmara Denizi'nde bol olduğunu duyduğumuz palamutlar Çanakkale Boğazı'nı buldu. Vatandaş da inşallah ucuz balık yiyecek bu sezon. Denizden balık tutmak kolay değil. Vatandaş ucuz balık yesin diye her gece sabaha kadar mücadele veriyoruz denizde" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr