Suriye’de 270 bini aşkın can alan savaş bugün beşinci yılını doldururken, iki haftadır ateşkes halindeki hükümet ve isyancıların siyasi çözümü müzakere edeceği Cenevre görüşmeleri ikinci gününe giriyor. Dolaylı yürütülen, yani tarafların aynı masaya oturmadığı görüşmelere arabuluculuk eden Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, hükümet heyetiyle görüşmesi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Müzakereleri “kader anı” diye nitelendiren De Mistura, “Kimileri bir B planından bahsediyor - benim bildiğim kadarıyla Suriye’de tek alternatif savaşa dönülmesi ve savaşın daha da kötüleşmesi olur” diye konuştu.

Kalıcı bir barışın önündeki ana engelin “geçiş hükümeti hakkında uzlaşılamaması” olduğunu doğrulayan BM temsilcisi, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in “Esad kırmızı çizgimiz” sözlerine yorum yapmadı. Görüşmelerin tıkanması halinde “asıl barıştırıcılara” başvuracağını, bunların “Cenevre müzakerelerinin yapılmasını isteyen Suriye Destek Grubu ve BM Güvenlik Konseyi üyeleri” olduğunu vurguladı. De Mistura, Suriye’nin BM Temsilcisi Beşar Caferi’nin liderliğindeki heyetle görüşmesinin ardından da “bazı fikirlerin gündeme geldiğini”, ancak ilk toplantının hazırlık niteliği taşıdığını ve ana meselelere yarınki görüşmede odaklanacaklarını belirtti. Caferi de görüşmelerin olumlu geçtiğini, ancak tartışılanların henüz havada olduğunu söyledi.

‘Hedef azami katılım’

İki yıl önce başarısızlıkla sonuçlanan görüşmelere atıfla ‘3. Cenevre’ olarak adlandırılan sürecin 3 aşamada tamamlanması hedefleniyor. İlk turun 24 Mart’a kadar sürmesi, bir hafta yahut 10 günlük aranın ardından en az iki haftalık bir tur daha düzenlenmesi ve bunun tekrarlanması planlanıyor.

Öte yandan Rusya, Suriyeli Kürtlerin müzakerelere davet edilmemesine itirazını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ardından Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Kürtlerin görüşmelere dahil edilmesi çağrısı yaptı. Peskov, “En mühim olan şey azami katılım sağlamak” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr