Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, birçok hastanın hayatlarını tehdit eden bu uygulamanın SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından derhal düzeltilmesini isterken, hiçbir şeyin insan hayatından daha önemli olamayacağını belirtti. Saydan, "Akciğer kanseri, MS, Lösemi gibi bir çok hastalıkla mücadele eden hastaların bu uygulamayla hayati riskle karşı karşıya kalma tehlikesine uğradığını vurgulayıp, hekimlerin önerdiği ve hastaların tedavisi için olmazsa olmaz denilecek ilaçların, Sağlık Bakanlığı'ndan da bu tedavi için gerekli olduğu onaylanmış olmasına rağmen, SGK'nın sadece tasarruf amaçlı olarak ödemede zorluk çıkarması hastalarımızı zor durumda bırakmaktadır" dedi.

Saydan, SGK konuya sadece finans ve maliyet gözüyle bakarak müdahale etmemesi gerektiğini belirttiği açıklamasında, "Bilimsel olarak 'hastalık yoktur, hasta vardır ve tıp hastalığı değil, hastayı tedavi etmeye çalışır'. Yani her hastalık, her hastada aynı belirtileri göstermeyebilir, bu nedenle de her hasta için farklı ilaç, farklı yöntem ve farklı tedavi süresi söz konusudur.Tıp bilimi bu sebeple her hastaya ayrı yaklaşım sağlayarak tedavi eden bir bilim dalıdır. Bu konuda karar verecek tek yetkili hastanın hekimidir. Hekim her hasta için uygun bir tedavi protokolü hazırlar ve uygular. Buna müdahale etmek hastanın hayatıyla oynamak demektir. Özellikle hastanın tedavisi için yapılan harcamaları israf olarak görmek ve tasarruf etmek için ödeme zorlukları çıkarmak insanların hayatını tehlikeye atacak bir yaklaşım olup tasvip edilmesi düşünülemez" diye konuştu.

'HASTALAR HASARLI ARABA DEĞİLDİR'

Nurten Saydan, TEİS olarak hastaların hasarlı bir otomobil gibi 'tamir edilmeye değer' veya 'maliyeti kurtarmaz' mantığıyla değerlendirilmesini kesinlikle kabul etmediğiklerinin bilinmesini istedi. Saydan, "Her vatandaşımız kıymetlidir ve bedeli ne olursa olsun sağlıklı yaşamaya ve sağlığını geri kazanmaya, bunun için de yüzde bir ihtimal bile olsa tüm tedavi yöntemlerini almaya hakkı vardır. Bunu sağlamak Sağlık Bakanlığı'nın, bedelini ödemekte SGK'nın asli görevleridir. Her iki kurumda herhangi bir bahane arkasına saklanmadan bu asli görevlerini yerine getirmek zorundadırlar. Sağlıktan yapılan tasarruf sağlıksız nesiller üreterek daha fazla harcamalar yapmamıza neden olur. Bu nedenle TEİS olarak yetkili kurumları sorunun bir an evvel çözüme kavuşturulması için göreve çağırıyoruz ve vatandaşlarımıza ilaçlarını alıp tedavi olamadıkları bu durumun eczacılardan kaynaklanmadığını hatırlatmak istiyoruz. Halk sağlığının korunmasının ancak ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz devamı ile mümkün olduğunu yetkililer asla unutmamalılar. TEİS olarak yetkililere tekrar ve altını çizerek hatırlatmak istiyoruz; Sağlık harcamalarını düşürmek için ilacı alınabilir, ulaşılabilir ve bulunabilir olmaktan çıkarmayın. Zira; sonra para harcayacak sağlığınız bile kalmayabilir" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr