Süddeutsche Zeitung, Türkiye dosyasını bu kolaj çalışmasıyla paylaşı.

Siyasi liderler dahil dünyaya yön verenlerin off-shore hesaplar üzerinden milyarlarca dolar vergi kaçırdıklarını gözler önüne seren Panama belgelerini ilk yayımlayan gazete olan Almanya’daki Süddeutsche Zeitung, Cumhuriyet iş birliği ile Panama belgelerinin Türkiye dosyasını açtı.

“Tehlikeli yakınlık” başlıklı haberde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın işadamlarının paravan şirketler kurduğuna dikkat çekildi. Cumhuriyet’in “Panamacı Türkler” başlığı altında 5’i Erdoğan’a yakın 6 Türk işadamının off-shore faaliyetlerini aktardığını, bunlardan birinin Erdoğan’ın prestij projesi gördüğü üçüncü havalimanı ihalesini alan Mehmet Cengiz olduğunu belirten gazete, bunun üzerine Cengiz’in Cumhuriyet’e telefon açıp küfrettikten sonra “Beni katil etmeyin” dediğine dikkat çekti. Bunun “cinayet tehdidi” olarak algılanması gerektiğine dikkat çeken Süddeutsche “Türkiye’de eleştirel gazetecilerin yıllardır davalar, hapisler ve tehditlerle uğraştığını” vurguladı.

Gazete, MİT TIR’larının Suriye’ye silah taşımasıyla ilgili haber yüzünden Can Dündar ile Erdem Gül’ün hapse atıldığını ve Dündar’ın 6 Mayıs’ta suikast girişiminden kurtulduğunu hatırlattı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr