BM Genel Sekreter Yardımcısı Anthony Banbury 'barış gücü' askerlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çocukları bir paket kurabiye ya da bir şişe su ile kandırıp tecavüz ettiğini anlatırken utanç içinde kaldı. Genel Sekreter Yardımcısı skandalı anlatırken öyle zorlandı ki gözyaşlarını tutamadı. Banbury, mağdurlara yardım etmek, sorumlulardan hesap sormak ve gelecekte bunun yeniden yaşanmasını engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti.

Anthony Banbury Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki çocuklara cinsel istismarda bulunan barış gücü görevlilerinin Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fas, Nijer ve Senagal'den olduğunu belirtti. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan 7-16 yaşları arasındaki çocukların, 2014 yılından beri tecavüze uğradığı bilgisi, BM görevlilerinin ülkedeki çocuklarla yaptığı görüşmelerde ortaya çıkmıştı. 7 ve 9 yaşındaki biri kız, diğeri erkek iki çocuk, BM görevlilerine, Fransız barış gücü askerleriyle 'bir paket kurabiye' ya da ‘bir şişe su' karşılığında seks yaptıklarını söyledi. İstismarın, uzun bir süre devam ettiği belirtildi.

14-16 yaşları arasındaki dört kız da, Avrupa Birliği'ne bağlı EUFOR CAR askerlerinin kendilerine cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. Kızlardan ikisi tecavüze uğradıklarını ifade ederken diğer iki kız da cinsel ilişki karşılığında askerlerden para aldıklarını belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr