Lise ve üniversite öğrencileri için staj döneminde yapılan sigortalar sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin güvence sağlıyor. Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça'nın haberine göre, Staj sigortası emekliliğe sayılmadığı gibi, sigorta başlangıcı olarak da kabul edilmiyor.

Buna karşılık uzun süredir sosyal medyada, staj sigortasının emekliliğe sayıldığına ilişkin TBMM’de bir kanun kabul edildiği söylentileri dolaşıyor. Şehir efsanesine dönüşen ve çok sayıda soruya neden olan iddiaların, TBMM internet sitesinde yer alan 2014 yılında çıkan torba yasayla birleştirilen bir yasa teklifiyle ilgili bilgi notunun yanlış anlaşılmasından kaynaklandığı belirlendi.

Öğrenciliğinde staj yapmış kişilerin sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Bu kişiler, öğrenciliklerinde staj sigortası yatırılan sürelerin emekliliklerine sayılıp sayılmayacağı konusunda büyük bir kafa karışıklığı yaşıyor. Sosyal medyada dolaşan söylentiler ise kafa karışıklığını daha da artırdı.

Çok sayıda vatandaş staj sigortası için borçlanma imkânı getirilerek emekliliğe sayılacağına ilişkin kanun çıktığını, ama Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) uygulamayı neden hâlâ başlatmadığını soruyor. Efsaneye dönüşen söylentinin, 2014 yılında çıkarılan vergi ve prim affına ilişkin 6552 sayılı torba yasayla ilgili TBMM internet sitesinde yer alan bir ifadenin yanlış anlaşılmasından kaynaklandığı belirlendi. TBMM’de iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, toplumun sorunlarının çözümüne ilişkin her konuda yüzlerce yasa teklifi hazırlıyor.

Bu teklifler TBMM Başkanlığı tarafından ilgili komisyonlara havale ediliyor. Komisyonlarda hükümetin yasalaşmasını istediği bir yasa tasarısı ya da teklifi görüşülürken, daha önce o konuyla ilgili verilmiş teklifler de, komisyon raporunda birleştiriliyor. Böylece birikmiş yasa teklifleri bir anlamda gündemden düşürülüyor. 6552 sayılı torba yasa TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken de konuyla ilgili 121 yasa teklifi, komisyon raporunda birleştirildi. Ancak birleştirilmiş olması, o tekliflerin içeriklerinin kabul edildiği anlamına gelmiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr