TBMM'de devam eden anayasa görüşmeleri sırasında HDP'li Sibel Yiğitalp'in Güneydoğu'daki operasyonlar için "sivil katliam" ifadesini kullanması ve "Kürdistan" demesi tartışmalara neden oldu.

“Kürdistan” kelimesine AKP ve MHP’li vekillerden tepkiler yükselirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da geçmiş yıllarda "Kürdistan" ifadelerini kullandığı hatırlatıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, basın özgürlüğü ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi. HDP'nin önergesi üzerine söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Türkiye'nin eşit yurttaş anlayışı güden anayasaya acil ihtiyacı belirterek, anayasa değişikliği konusunda ciddi bir azim sergilendiğini, bu gayretin ülkenin ekonomik ya da toplumun diğer sorunlarına harcanması gerektiğini ifade etti.

Sputnik'in haberine göre, Yiğitalp'in Güneydoğu'daki PKK'ya yönelik yapılan operasyonları "Sivil katliam olarak" değerlendirmesi ve "Kürdistan" ifadesini kullanması tartışmalara neden oldu.

AKP'Lİ MUŞ: PKK'YI AKLAMAYA YÖNELİK BİR AÇIKLAMA

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Hükümetin 'sivil katliam' yaptığı atfediliyor, bu kesinlikle PKK'yı aklamaya yönelik bir açıklamadır. Sivil katliamı yapan PKK terör örgütüdür. Ufacık çocukları dağa kaldıran, eli kanlı PKK değil midir? Onları kaldırırken niye sesiniz çıkmıyor?" diye konuştu.

'NERESİ KÜRDİSTAN?'

'Kürdistan' sözüne de tepki gösteren Muş, "Neresi Kürdistan, Türkiye'de 'Kürdistan' diye bir yer var mı? 'Kürdistan' diye bir yer yoktur" dedi. MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy da, devletin katliamcı gibi gösterilmesini eleştirerek, PKK ile mücadele edildiğini söyledi. Her türlü terör örgütüne yönelik verilen mücadeleyi vatandaşların da desteklediğini vurgulayan Ersoy, 'Kürdistan' ifadelerini de kabul etmediklerini bildirdi.

HDP'Lİ YILDIRIM'DAN ERDOĞAN HATIRLATMASI

HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım, konuya ilişkin söz alarak şunları söyledi:

“Sağlık Bakanı'na söylüyorum, hatiplerimizin her söylediğine laf yetiştirmek bulunduğunuz makama yakışmıyor. Daha önce söylemiştim, şimdi bir kez daha söylüyorum. İlmi olarak coğrafi olarak yer isimlerine bende çalıştım. Cumhurbaşkanı'nın bir kaç yıl öncesinde Kürdistan ismini kullanmasından bahsetmiyorum. Neden kullanılmasını gerektiğini, 15 dakika boyunca Atatürk’e arşivlere atıfta da bulunarak açıkladım. Yer isimleri resmi olarak olmayabilir ama realite var. Trakya denilen yer resmiyette yoktur ama realitede vardır. Kürdistan adını kullanmamız, bölücülük yapmak gerçekliğine yönelik değil.”

AKP'Lİ NACİ BOSTANCI: KÜRDİSTAN YOKTUR

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmiş dönemde 'Kürdistan' ifadesini kullandığını ileri sürmesi üzerine, AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Erdoğan'ın barışın sağlanması adına riskler alarak çözüm süreci başlattığını ancak terör örgütlerinin karakterlerini değiştirmemesi üzerine sürecin sonuca ulaşmadığını belirtti. Terör olaylarına yönelik yapılan mücadelenin barışa katkı olduğuna işaret eden Bostancı, "Barış ve kardeşlik istiyorsak, dilimize dikkat edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti üniter yapısında Türkler, Kürtler vardır ama 'Kürdistan' yoktur. 'Kürdistan' dediğinizde Kürtlere de Türklere de haksızlık edersiniz, doğru olmaz. Barışı isteyenlere barışçıl bir dil yakışır" ifadelerini kullandı.

TBMM BAŞKANVEKİLİ AYDIN: ERDOĞAN 100 YIL ÖNCESİNE ATIFTA BULUNDU

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 100 yıl öncesine atıfta bulunarak, 'Kürdistan' kelimesini kullandığını anımsattı. Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti üniter yapısına yönelik böyle bir ifade kullanmadığını vurgulayan Aydın, üniter yapı içinde olmayan ifadelerin kullanılmasının doğru olmadığını bildirdi.

MHP'Lİ HALAÇOĞLU: OLMAYAN BİR COĞRAFİ YAPI

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, 'Kürdistan' kelimesine tepki göstererek, "Durup dururken olmayan bir coğrafi yapı ortaya çıkarmak iyi niyet olmaması gerekir. Eğer samimiyseniz, bu ülkenin vatandaşıysanız, barış istiyorsanız bölücü terimlerden bahsetmemeniz gerekir." diye konuştu. HDP'nin, basın özgürlüğü ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi. (Odatv)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr